2015. okt 07.

Madridi konferencia geológus és turista szemmel

írta: Iza93
Madridi konferencia geológus és turista szemmel

A 77. EAGE Konferencia és Kiállításra nyertük el a Campus Hungary támogatását, amely 2015. június 1-4. között került megrendezésre Madridban. Az EAGE (European Association of Geoscientists and Engineers) egy világméretű, non-profit szervezet geológusoknak, rezervoármérnököknek, geofizikusoknak és még sorolhatnám, de a lényeg, hogy földtudományi kutatóknak. Jelenleg hozzávetőlegesen 18 000 tagja van, a konferencián pedig ebből nagyjából 7000 fő vett részt.

A kis kalandunk azzal kezdődött, hogy még május 30-án repülővel mentünk ki Madridba, hogy legyen időnk a konferencia előtt egy kis városnézésre, ismerkedésre és mindenféle kulturális programra. Az első este körbejártuk a várost, láttunk táncoló, bulizó fiatalokat, szűk utcákat, és egy eddig teljesen idegen érzés fogott el bennünket: itt voltunk Spanyolországban, és akkora boldogság töltött el minket, hogy alig akartunk visszamenni a szállásunkra, legszívesebben egész éjjel csak sétáltunk, gyönyörködtünk volna a városban és a rendkívül kedves emberekben. Másnap ellátogattunk a helyi piacra, ahol nem zöldségeket meg gyümölcsöt lehetett venni, mint a Mars téren, hanem kézzel készített táskákat, receptkönyveket, ruhát, táskát, cipőt - mindent, ami egy nőnek csak kellhet. Nem is kell mondani, mennyire örültünk mi lányok ennek, így szét is vált a kis csapatunk, és a fiúk inkább hagyták kibontakozni a lányokat ebben a nyüzsgő forgatagban. Délutánra beiktattunk egy kis pihenést is, és megebédeltünk a szállásunkon, majd este összeültünk a hostel aulájában, ami nagyon hangulatos volt - mindenhol babzsákok, fotelek, kanapék, középen pedig egy kis szökőkút -, és ott beszélgettünk, ismerkedtünk a hostel lakóival.

img_20150531_112128.jpg

Érdekességeket is árultak a vásárban, mint például ezeket a fémből készült figurákat :) 

14091695.jpg

A hostel hangulatos aulája az emeletről fotózva

Majd június 1-jén elmentünk metróval az IFEMA központba, ahol a konferencia került megrendezésre - persze sikeresen eltévedtünk, így késő délután sikerült regisztráltunk. Még ajándékot is kaptunk, például helyi közlekedési bérletet, táskát, pendrive-ot. A regisztráció után részt vettünk az ünnepélyes megnyitón, díjátadón, majd az Exhibitionnek helyet adó csarnokba vonultunk át. Itt kezdődött az Icebreaker Party, ahol lehetőségünk volt megismerkedni a kiállító szervezetek és vállalatok standjaival, valamint megismerkedhettünk a hasonló érdeklődésű diákokkal is. Összesen 350 kiállító volt jelen a világ különböző országaiból. A néhány fős kis cégektől kezdve a világ legnagyobb olajvállalatain (Saudi Aramco, Repsol, Shell, Exxon Mobil) keresztül mindenki képviseltette magát kisebb-nagyobb standokkal. Lehetőségünk nyílt arra, hogy beszélgessünk, kérdezzünk, illetve hogy felvegyük a kapcsolatot különböző egyetemekkel, valamint hogy szakmai gyakorlati helyeket keressünk. Az Exhibitonnek volt egy Student Court része, ahol a diákoknak, fiatal kutatóknak szerveztek különböző programokat. Szerencsére az Exhibition mindennap nyitva volt, így bármikor körülnézhettünk, amikor volt egy kis szabadidőnk.

1480706_437563539758193_8149655798095381783_n.jpg

A konferenciának otthont adó épületkomplexum bejárata

A konferencia első napja után este elmentünk sétálni, és megnéztük a királyi palotát, a katedrálist, valamint a séta után megfáradva megízleltük az első spanyolországi sangriánkat is. 

A konferencia második napján délelőtt volt egy diákoknak szervezett Short Course, azaz rövid kurzus (Tectonics-Sedimentation Relationships-Importance in Oil Exploration), amely egy számunkra új dolgot tanított meg: az egyetemen a szeizmikus szelvények értelmezéséről nem nagyon hallunk, viszont egyre elterjedtebb módszertan a geológiában. Délután egy roppant izgalmas Geokvízen vettünk részt, ahol 3 fős csapatokba kellett rendeződni, a kivetítőn láthattuk a kérdéseket, majd a helyes választ betűjelét a saját távirányítónkon kellett megnyomni.

11391479_437566499757897_5138179980282024033_n.jpg

A magyar és az argentin csapat a GEOkvízen

Estére egy Student Eveninget rendeztek, amelyet már nagyon izgatottan vártunk, hiszen ez az egyik legnagyobb szabású rendezvény diákoknak. Mindenkit kivittek busszal a rendezvény helyszínére, hiszen az Madrid külvárosában volt. Vacsoráztunk, különböző különleges ételek kóstolhattunk meg (például tintahalat), és mellette korlátlanul fogyaszthattunk különböző italokat (például a már emlegetett sangriát). Táncoltunk, nevettünk, sétáltunk, beszélgettünk, és az egyik legnagyobb élmény volt, hogy ennyire különböző kultúrájú emberek ennyire szuperül érezték magukat így együtt.

img_20150602_211956.jpg

A Student Evening különleges helyszíne 

A harmadik napon részt vettünk egy Exhibition Tourson, melynek keretein belül három olajvállalat standjához kalauzoltak el bennünket, ahol előadásokat tartottak, és kérdezgettek minket a jövőnket illetően. Délután pedig egy másik rövid kurzuson vettünk részt, amely a kőolaj-kitermelés környezetföldtani, ökológiai hatásait elemezte, és az ehhez kapcsolódó kockázati tényezőkről tájékoztatott bennünket.

A negyedik napon már nem voltak külön diákoknak szervezett programok, de előadások és poszterbemutatók igen, így azokon vettünk részt, majd a repülőgép indulásig a központban maradtunk, és tovább építettük az új nemzetközi kapcsolatainkat.

Biztosan észrevehető, hogy milyen sok alkalommal használtam, hogy minden mennyire szuper, fantasztikus, gyönyörű és szép volt, de számomra ez az ott töltött hét annyira meghatározó volt, hogy bármikor ha visszagondolok rá, vagy beszélek róla akár az ott szerzett barátokkal is, mindig ad egy különlegesen szuper jó motivációt a szürke hétköznapokra.

Grama Izabella

Szólj hozzá

konferencia beszámoló geológia Spanyolország campus hungary EAGE