A Negyedik Kihívás
avagy aki másnak Ermitázs...
Kedves Kollégisták!
Ez már a negyedik hét, és még mindig kapok Tőletek ötleteket. Mikor belevágtam, nem hittem volna, hogy eddig kitart majd az érdeklődés, ezért nagyon hálás vagyok Nektek!
Mostanában kicsit el voltam havazva, a csúszás miatt elnézéseteket kérem!
Az Általatok javasolt hozzávalók a következők:
- cukor
- ecet
- fűszerpaprika (édes/csípős)
- paradicsompüré
- curry
Ezekkel rendesen feladtátok nekem a leckét, de remélem, sikerül megfelelnem az elvárásaitoknak. Az ecetet most sajnos nem tudtam beilleszteni, de ígérem, nem merül feledésbe!
Halas-paradicsomos curry
Kezdjük is egy meglehetősen egzotikus fogással. A Brit-szigeteken több változata nemzeti ételnek számít, ezek receptje az indiai gyarmatosítás során került az országba, azonban már a XIII. században készítettek Angliában hasonló, fűszeres egytálételeket.
Hozzávalók:
- 0,5 kg halfilé (Bármilyen hal megfelel, aminek kicsit keményebb a húsa, hogy ne essen szét főzés közben. Az olcsóbbak közül a pangasius, más néven cápaharcsa a legalkalmasabb, magasabb árkategóriából a különféle tőkehalakat tudom ajánlani.)
- 2 ek. olaj
- 1 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 0,5-0,75 tk. csípős fűszerpaprika (Ha valaki nem szereti a csípős ételeket, tehet bele csemegepaprikát, vagy akár el is hagyhatja.)
- 1 kis konzerv paradicsompüré
- só
- 1 dl víz
- 4 tk. curry por
- citromlé
Elkészítés:
- A halat nagyobb darabokra vágjuk (10 cm × 10 cm vagy nagyobb).
- A hagymát és a fokhagymát aprítsuk finomra!
- Egy serpenyőben megmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd alacsony lángon addig kevergetjük, míg a hagyma meg nem puhul. (Alacsony láng alatt nem tenger- vagy padlószint feletti magasságot kell érteni.)
- Hozzáadjuk a köményt, a pirospaprikát és a curryport, 1-2 percig kevergetjük, vigyázva, hogy le ne égjen, majd hozzáöntjük a paradicsompürét és a vizet, sózzuk ízlés szerint.
- Mikor felforrt, öntsünk hozzá egy kis citromlevet! (Nem írok pontos mennyiséget, mert mindenkinek máshogy ízlik, van, aki szereti, ha savanykásabb, van, aki nem bírja, ha a citrom dominál.)
- Tegyük bele a haldarabokat, és óvatosan főzzük 3-4 percig, nehogy szétessenek.
- Párolt rizzsel tálaljuk!
Kép forrása:https: //happyandharried.wordpress.com/2014/01/08/fish-in-yogurt-sauce-bengali-doi-maach/
Kókuszgolyó
Elérkezett a nyár, sűrűsödnek a baráti összejövetelek, a nyári szünet előtti búcsúbulik, amelyeknek szinte kötelező velejárója a kókuszgolyó. Gyors, egyszerű, kiadós és isteni finom. Kellhet más érv?
Hozzávalók:
- 0,5 kg darált háztartási keksz
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor (Kristálycukor is jó, de akkor tovább kell keverni és állni hagyni a masszát.)
- 2 ek. kakaópor (22-24%-os)
- 1 csomag vaníliáscukor
- rumaroma vagy rum (Az eredeti recept 1 mokkáskanállal ír, de úgy tapasztaltam, ha egy kicsit (nagyon) megremeg a kezünk, csak még finomabb lesz a süti. ;) )
- 1 dl presszókávé
- 1 dl tej
- kókuszreszelék
- (magozott meggy/meggybefőtt)
Elkészítés:
- A darált kekszet elkeverjük a kakaóval, a cukorral és a porcukorral, meglocsoljuk rummal/rumaromával, hozzádaraboljuk a szobahőmérsékletű vajat.
- Elkezdjük gyúrni, és a tejjel elkevert kávéból annyit öntünk hozzá, hogy könnyen formálható legyen. Ha túl kevés benne a folyadék, akkor megrepedeznek a gombócok, ha túl sok, alaktalanok lesznek.
- Nedves kézzel golyókat formálunk a masszából. Ha fel szeretnénk dobni, 1-1 szem meggyet is rejthetünk a közepükbe.
- Egyenként megforgatjuk őket kókuszreszelékben, majd fóliával letakarva betesszük a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjenek.
Kép forrása:http: //izesetkek.blogspot.hu/2012/06/kokuszgolyo.html
Jó étvágyat!
Ne feledjétek, továbbra is várjuk véleményeteket, észrevételeiteket az Eotvos.MasterChef@gmail.com e-mail címre, vagy Facebookon kommentben a poszt alatt!