2015. jún 02.

A Negyedik Kihívás

írta: MasterChef
A Negyedik Kihívás

avagy aki másnak Ermitázs...

Kedves Kollégisták!

Ez már a negyedik hét, és még mindig kapok Tőletek ötleteket. Mikor belevágtam, nem hittem volna, hogy eddig kitart majd az érdeklődés, ezért nagyon hálás vagyok Nektek!

Mostanában kicsit el voltam havazva, a csúszás miatt elnézéseteket kérem!

Az Általatok javasolt hozzávalók a következők:

  • cukor
  • ecet
  • fűszerpaprika (édes/csípős)
  • paradicsompüré
  • curry

Ezekkel rendesen feladtátok nekem a leckét, de remélem, sikerül megfelelnem az elvárásaitoknak. Az ecetet most sajnos nem tudtam beilleszteni, de ígérem, nem merül feledésbe!

Halas-paradicsomos curry

Kezdjük is egy meglehetősen egzotikus fogással. A Brit-szigeteken több változata nemzeti ételnek számít, ezek receptje az indiai gyarmatosítás során került az országba, azonban már a XIII. században készítettek Angliában hasonló, fűszeres egytálételeket.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg halfilé (Bármilyen hal megfelel, aminek kicsit keményebb a húsa, hogy ne essen szét főzés közben. Az olcsóbbak közül a pangasius, más néven cápaharcsa a legalkalmasabb, magasabb árkategóriából a különféle tőkehalakat tudom ajánlani.)
  • 2 ek. olaj
  • 1 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 0,5-0,75 tk. csípős fűszerpaprika (Ha valaki nem szereti a csípős ételeket, tehet bele csemegepaprikát, vagy akár el is hagyhatja.)
  • 1 kis konzerv paradicsompüré
  • 1 dl víz
  • 4 tk. curry por
  • citromlé

Elkészítés:

  • A halat nagyobb darabokra vágjuk (10 cm × 10 cm vagy nagyobb).
  • A hagymát és a fokhagymát aprítsuk finomra!
  • Egy serpenyőben megmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd alacsony lángon addig kevergetjük, míg a hagyma meg nem puhul. (Alacsony láng alatt nem tenger- vagy padlószint feletti magasságot kell érteni.)
  • Hozzáadjuk a köményt, a pirospaprikát és a curryport, 1-2 percig kevergetjük, vigyázva, hogy le ne égjen, majd hozzáöntjük a paradicsompürét és a vizet, sózzuk ízlés szerint.
  • Mikor felforrt, öntsünk hozzá egy kis citromlevet! (Nem írok pontos mennyiséget, mert mindenkinek máshogy ízlik, van, aki szereti, ha savanykásabb, van, aki nem bírja, ha a citrom dominál.)
  • Tegyük bele a haldarabokat, és óvatosan főzzük 3-4 percig, nehogy szétessenek.
  • Párolt rizzsel tálaljuk!

Kép forrása:https: //happyandharried.wordpress.com/2014/01/08/fish-in-yogurt-sauce-bengali-doi-maach/ 

Kókuszgolyó

Elérkezett a nyár, sűrűsödnek a baráti összejövetelek, a nyári szünet előtti búcsúbulik, amelyeknek szinte kötelező velejárója a kókuszgolyó. Gyors, egyszerű, kiadós és isteni finom. Kellhet más érv?

Hozzávalók:

  • 0,5 kg darált háztartási keksz
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor (Kristálycukor is jó, de akkor tovább kell keverni és állni hagyni a masszát.)
  • 2 ek. kakaópor (22-24%-os)
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • rumaroma vagy rum (Az eredeti recept 1 mokkáskanállal ír, de úgy tapasztaltam, ha egy kicsit (nagyon) megremeg a kezünk, csak még finomabb lesz a süti. ;) )
  • 1 dl presszókávé
  • 1 dl tej
  • kókuszreszelék
  • (magozott meggy/meggybefőtt)

Elkészítés:

  • A darált kekszet elkeverjük a kakaóval, a cukorral és a porcukorral, meglocsoljuk rummal/rumaromával, hozzádaraboljuk a szobahőmérsékletű vajat.
  • Elkezdjük gyúrni, és a tejjel elkevert kávéból annyit öntünk hozzá, hogy könnyen formálható legyen. Ha túl kevés benne a folyadék, akkor megrepedeznek a gombócok, ha túl sok, alaktalanok lesznek.
  • Nedves kézzel golyókat formálunk a masszából. Ha fel szeretnénk dobni, 1-1 szem meggyet is rejthetünk a közepükbe.
  • Egyenként megforgatjuk őket kókuszreszelékben, majd fóliával letakarva betesszük a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjenek.

Kép forrása:http: //izesetkek.blogspot.hu/2012/06/kokuszgolyo.html

Jó étvágyat!

 

Ne feledjétek, továbbra is várjuk véleményeteket, észrevételeiteket az Eotvos.MasterChef@gmail.com e-mail címre, vagy Facebookon kommentben a poszt alatt!

Szólj hozzá

recept gasztronómia eötvös konyhablog