2016. ápr 27.

Túléltem a Spartan Race-t

írta: Nyerki Emil 'Galmon'
Túléltem a Spartan Race-t

Élménybeszámoló a "pokolból"

Kezdjük az elején a történetet. Mi is az a Spartan Race? Ez egy olyan terepfutó verseny, ahol különböző akadályok nehezítik a versenyzők dolgát. Joe De Sena alapította 2010-ben a versenysorozatot a Death Race (Halálfutam) távval. Ez egy háromnapos verseny, ahol lényegében testileg és szellemileg is megterhelik az embert - kérdés, hogy ki adja fel. De Sena Spártára fel (Spartan Up!) című könyvében olvashatjuk el a verseny teljes történetét. 

De miben is más a Spartan Race, mint egy sima futóverseny, ahol vannak akadályok is? Sokban! Már a felkészülésem során is éreztem, hogy ez teljesen más lesz, mint bármi, amit eddig tapasztaltam. Ennek okát két dologban kell keresni. Egyrészt a brand hihetetlen gyorsan alakult ki: hat éve van még csak a verseny, de már az egész világon ismerik. A másik, ami szerintem nagy különbség, az a csapatszellem. Megalakultak Spartan Race Training Groupok (SRTG, edzőcsapatok), ahol ingyenes edzések keretein belül lehet felkészülni a versenyekre. A versenyeken teljesen lényegtelen, hogy ki honnan jött, mit csinál, hány éves - teljesen olyan, mintha egy nagy család lennénk. Segítjük és biztatjuk egymást. Ami pedig a legmotiválóbb: a különböző élettörténetek. Hihetetlenül inspiráló, hogy ki milyen egészségügyi állapotban volt, mikor megismerte a versenyt, és mennyit fejlődött, hogy végig tudja csinálni.

Jöjjön tehát a versenyről is néhány szó!

Alapvetően három távolság van (gyakorlatilag több is, de most beszéljünk csak a "civil" versenyekről):

- Sprint: 5+ km, 15+ akadály.

- Super: 13+ km, 20+ akadály.

- Beast: 21+ km, 25+ akadály.

Látható, hogy a táv szépen lassan növekszik az akadályok számával együtt. Nemcsak az akadályok mennyisége, hanem a milyensége is változik. Sprinten alapvetően viszonylag könnyebb akadályok vannak. A távok, mint ahogy látható, csak körülbelüli értéket jelentenek - Visegrádon például április 9-én a Sprint táv 9,5 km volt. A távok úgy lettek kitalálva, hogy a Sprintet elvileg bárki meg tudja csinálni (és valóban nem lehetetlen, hiszen egy 70 éves hölgy is megcsinálta a visegrádi távot), A Supernél már rendesen kell készülni, a Beastet pedig csak a nagyon felkészült sportolók vállalják be. 

Sokat tudnék még arról mesélni, hogy milyen is a Spartan Race testközelből, de inkább a sokat emlegetett visegrádi Sprint egyik videójával búcsúzom.

Szólj hozzá

sport beszámoló ismeretterjesztő spartan spartan race Eötvös Blog