2015. máj 20.

A Harmadik Kihívás

írta: MasterChef
A Harmadik Kihívás

avagy Megrakják a ...

Kedves Villalakók!

Ez már a harmadik hét, és még mindig kapok tőletek ötleteket. Egyszerűen fantasztikusak vagytok!

Az eheti hozzávalók a következők:

  • cukkini
  • kolbász
  • rizs
  • borsó
  • sajt
  • tejföl

 

„Cukkini megrakva”

Hamarosan itt a nyár, a piacon újra kaphatók zsenge zöldségek, úgyhogy itt az idő, hogy feltöltsük vitaminraktárainkat! (Az étel nevéért elnézést kérek. Én sem hittem el, de ez megjelent nyomtatásban. Úgy tűnik, tűri a nyomdafestéket.)

Hozzávalók:

  • 3 db közepes méretű, zsenge cukkini
  • fél bögre rizs (1 bögre = kb. 2,5 dl) vagy 1 tasak gyorsrizs
  • kolbász
  • bors
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 20 dkg reszelt sajt
  • olaj/zsír

Elkészítés:

A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni.

Meghámozzuk a cukkinit, és fél centi vastag szeletekre vágjuk. A magjait nem kell kiszedni. Megsózzuk, megborsozzuk, és félretesszük, hogy kiengedje a levét.

Felkarikázzuk a kolbászt, és a tejfölt elkeverjük a reszelt sajttal.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

Kölcsönkérünk egy közepes jénai tálat (nem feltétlenül szükséges, én készítettem már rakott krumplit kis zománcos lábosban), kikenjük olajjal vagy zsírral. Az aljára teszünk egy réteg (kb 1-2 centi) főtt rizst, erre jöhetnek a cukkini szeletek, majd kolbász. Újból rizs, cukkini és végül kolbász. Ezt addig rétegezzük, amíg van az alapanyagokból, a rétegek száma a tál méretétől is függ. Ha megoldható, az utolsó réteg rizs legyen.

Ráöntjük a sajtos-tejfölös keveréket, és egyenletesen szétterítjük a tetején.

Betesszük a sütőbe, és addig sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz.

Kolbász helyett tehetünk bele darált húst, rizs helyett tésztát, ez az étel szinte bármilyen újítást elvisel.

cukkini.jpg

Kép forrása: www.aprosef.hu

 

Borsópörkölt

Ez az étel talán az egyik legkollégistabarátabb mind közül. Készíthető téli zöldhiány esetén fagyasztott borsóból, vagy tavasszal/nyáron, mikor a piacot elárasztja a zsenge hüvelyes.

Hozzávalók:

  • 1 kg zöldborsó
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • bors
  • fűszerpaprika (csemege)
  • 1-2 ek. olaj/zsír

Elkészítés:

A borsót megmossuk, ha gyorsfagyasztottat használunk, kiolvasztjuk.

A hagymát megpucoljuk, és nagyon finomra aprítjuk. Az olajat vagy zsírt lábosban felmelegítjük, és a hagymát aranybarnára pirítjuk benne. Lehúzzuk a tűzről és kb. 1 ek. fűszerpaprikát keverünk bele. Ezzel kész is a pörköltalapunk.

Hozzáadjuk a borsót, sózzuk, borsozzuk, annyi meleg vizet öntünk hozzá, hogy ellepje, és visszatesszük főni a tűzre.

Időnként megkeverjük, hogy ne égjen le, és addig főzzük, míg a borsó meg nem puhul. Ha szükséges, tovább fűszerezzük (egy kevés majoranna és őrölt kömény csodákat művel vele). Hagyjuk, hogy elfője a leve nagy részét.

Kenyérrel, tésztával, nokedlivel, tarhonyával, vagyis szinte bármivel tálalhatjuk, amit más pörköltek mellé adnánk köretnek.

Főzhetünk bele gombát, virslit, a bátrabbak kockázhatnak bele főtt tojást, a lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt.

borso_porkolt-1024x575.jpg

Kép forrása: www.mediaklikk.hu

 

Jó étvágyat!

4a38c045d27b40d30836746e14c45762.jpg

 

MasterChef

Ne feledjétek, továbbra is várjuk véleményeteket, észrevételeiteket az Eotvos.MasterChef@gmail.com e-mail címre, vagy Facebookon kommentben a poszt alatt!

Szólj hozzá

recept gasztronómia eötvös konyhablog