A Harmadik Kihívás
avagy Megrakják a ...
Kedves Villalakók!
Ez már a harmadik hét, és még mindig kapok tőletek ötleteket. Egyszerűen fantasztikusak vagytok!
Az eheti hozzávalók a következők:
„Cukkini megrakva”
Hamarosan itt a nyár, a piacon újra kaphatók zsenge zöldségek, úgyhogy itt az idő, hogy feltöltsük vitaminraktárainkat! (Az étel nevéért elnézést kérek. Én sem hittem el, de ez megjelent nyomtatásban. Úgy tűnik, tűri a nyomdafestéket.)
Hozzávalók:
- 3 db közepes méretű, zsenge cukkini
- fél bögre rizs (1 bögre = kb. 2,5 dl) vagy 1 tasak gyorsrizs
- kolbász
- só
- bors
- 1 nagy doboz tejföl
- 20 dkg reszelt sajt
- olaj/zsír
Elkészítés:
A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni.
Meghámozzuk a cukkinit, és fél centi vastag szeletekre vágjuk. A magjait nem kell kiszedni. Megsózzuk, megborsozzuk, és félretesszük, hogy kiengedje a levét.
Felkarikázzuk a kolbászt, és a tejfölt elkeverjük a reszelt sajttal.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
Kölcsönkérünk egy közepes jénai tálat (nem feltétlenül szükséges, én készítettem már rakott krumplit kis zománcos lábosban), kikenjük olajjal vagy zsírral. Az aljára teszünk egy réteg (kb 1-2 centi) főtt rizst, erre jöhetnek a cukkini szeletek, majd kolbász. Újból rizs, cukkini és végül kolbász. Ezt addig rétegezzük, amíg van az alapanyagokból, a rétegek száma a tál méretétől is függ. Ha megoldható, az utolsó réteg rizs legyen.
Ráöntjük a sajtos-tejfölös keveréket, és egyenletesen szétterítjük a tetején.
Betesszük a sütőbe, és addig sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Kolbász helyett tehetünk bele darált húst, rizs helyett tésztát, ez az étel szinte bármilyen újítást elvisel.
Kép forrása: www.aprosef.hu
Borsópörkölt
Ez az étel talán az egyik legkollégistabarátabb mind közül. Készíthető téli zöldhiány esetén fagyasztott borsóból, vagy tavasszal/nyáron, mikor a piacot elárasztja a zsenge hüvelyes.
Hozzávalók:
- 1 kg zöldborsó
- 2 közepes fej vöröshagyma
- só
- bors
- fűszerpaprika (csemege)
- 1-2 ek. olaj/zsír
Elkészítés:
A borsót megmossuk, ha gyorsfagyasztottat használunk, kiolvasztjuk.
A hagymát megpucoljuk, és nagyon finomra aprítjuk. Az olajat vagy zsírt lábosban felmelegítjük, és a hagymát aranybarnára pirítjuk benne. Lehúzzuk a tűzről és kb. 1 ek. fűszerpaprikát keverünk bele. Ezzel kész is a pörköltalapunk.
Hozzáadjuk a borsót, sózzuk, borsozzuk, annyi meleg vizet öntünk hozzá, hogy ellepje, és visszatesszük főni a tűzre.
Időnként megkeverjük, hogy ne égjen le, és addig főzzük, míg a borsó meg nem puhul. Ha szükséges, tovább fűszerezzük (egy kevés majoranna és őrölt kömény csodákat művel vele). Hagyjuk, hogy elfője a leve nagy részét.
Kenyérrel, tésztával, nokedlivel, tarhonyával, vagyis szinte bármivel tálalhatjuk, amit más pörköltek mellé adnánk köretnek.
Főzhetünk bele gombát, virslit, a bátrabbak kockázhatnak bele főtt tojást, a lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt.
Kép forrása: www.mediaklikk.hu
Jó étvágyat!
MasterChef
Ne feledjétek, továbbra is várjuk véleményeteket, észrevételeiteket az Eotvos.MasterChef@gmail.com e-mail címre, vagy Facebookon kommentben a poszt alatt!