A Második Kihívás
avagy répatorta van?
Kedves Kollégisták!
Örömmel láttam, hogy a szorgalmi időszakot záró zh-dömping és a vizsgaidőszak baljós árnya ellenére is érkezett néhány javaslat.
Az eheti hozzávalók a következők:
- répa
- spagetti
- baracklekvár
- szilvásbukta (csakazértis…)
Mivel ennyi hozzávalót javasoltatok, szerencsére nincs túlságosan megkötve a kezem, de igyekszem a lehető legegyszerűbb recepteket megtalálni. Kezdjük is a főétellel!
-
Spaghetti Carbonara (eredeti olasz recept)
Kép forrása: http://eatgoodfood.org/healthy-pasta-dishes/
A legtöbb olasz biztosan a fejéhez kapna, és heves mozdulatokkal adná tudtunkra nemtetszését, ha meglátná a magyar étteremben a carbonara spagetti néven kínált tésztaételt. Az eredeti recept a lehető legkevesebb hozzávalót tartalmazza, hiszen a legenda szerint olasz szénégetők készítették először, és ők nem arról voltak híresek, hogy dúskáltak volna az anyagi javakban.
Hozzávalók:
- 500 g spagetti
- 6 tojás
- 15 dkg parmezán (bármilyen más, kemény vagy félkemény sajttal helyettesíthető, amihez mi, földi halandók hozzájutunk)
- 15 dkg kolozsvári szalonna vagy bacon
- őrölt feketebors
- só
- olaj
Elkészítés:
A szalonnát felcsíkozzuk/kockázzuk/szeleteljük, ki hogyan szereti, és egy nagy serpenyőben megpirítjuk (nem kell teljesen ropogósra), majd lehúzzuk a lángról.
A spagettit lobogó, sós vízben al dentére főzzük (ez állítólag azt jelenti, hogy ha beleharapunk, a közepén még érzünk némi ellenállást. Ha valaki így nem szereti, nyugodtan megfőzheti jobban is, a lényeg, hogy ne marokkót vagy tésztafőzeléket kapjunk eredményül), és leszűrjük. A tésztát a pirított szalonnára öntjük, és hozzámerünk kb. 1 dl-t a főzővízből.
Miközben fő a tészta, egy tálba felütjük a tojásokat, hozzákeverjük a finomra darált sajt nagy részét, sózzuk, jól megborsozzuk, és felverjük, mint amikor rántottát készítünk.
Mikor a tészta rákerült a szalonnára, adjuk hozzá a sajtos-tojásos keveréket, és azonnal kezdjük el keverni! A forró tésztán a tojásos massza és a főzőlé selymes, világossárrga szósszá fog alakulni. Fontos, hogy itt már ne legyen alágyújtva a serpenyőnek, csak a tészta melegét használjuk ki!
Ez az adag egy négytagú családnak vagy egy meccs előtt álló focicsapatnak éppen elegendő.
-
Répatorta (alaprecept)
Kép forrása: http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/wp-content/uploads/Repatorta_keszitese-7.jpg
Azt hiszem, ezt a méltán híres (hírhedt) édességet senkinek nem kell bemutatnom. Van, aki imádja, van, aki ki nem állhatja, de köztes álláspontról még nem hallottam. Egyszer mindenképpen érdemes megsütni és megkóstolni.
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 3 tojás
- 30 dkg reszelt sárgarépa
- 1,5 dl étolaj
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag sütőpor
- baracklekvár
Elkészítés:
A cukrot kikavarjuk a tojássárgájákkal és az olajjal, hozzáadjuk az apróra reszelt sárgarépát, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a lisztet és a sütőport, majd alaposan összekeverjük.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan a masszához forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180°-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Ha elkészült, félbevágjuk, és baracklekvárral megkenjük.
Ha valaki szereti, a masszába keverhet mogyorót, diót, mazsolát vagy bármilyen olajos magvat és aszalt gyümölcsöt.
-
Szilvásbukta (Balogh Gergőnek, szeretettel!)
Kép forrása: www.szilvanap.hu
A kelt tészták készítése az egyik legegyszerűbb dolog a világon, sokan mégsem mernek belevágni. Egyetlen titka van: a türelem. Az élesztőt nem lehet és nem is szabad siettetni.
Hozzávalók:
- 350 ml tej
- 30 g friss élesztő
- 50 g porcukor
- 550 g búzaliszt
- 4 g só
- 1 db tojás
- 100 g Rama® margarin
- kemény szilvalekvár
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet egy tálban elkeverjük a sóval, beleütjük a tojást, hozzáöntjük az olvasztott (de nem forró) margarint (90 g-ot) és az élesztőt tejjel együtt, majd alaposan összegyúrjuk. Kb. 5 perc dagasztás után elválik az edény oldalától, de továbbra is lágy marad.
Ekkor a tetejét kevés liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 15 percig kelesztjük. Átgyúrjuk, ismét meglisztezzük a tetejét, és 35 percig újból kelni hagyjuk. Vigyázzunk, „meg ne fázzon” a tészta!
Lisztezett asztalon ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle, melyet 8×10 cm-es kisebb téglalapokra vágunk. 1-2 evőkanál szilvalekvárt teszünk rájuk, és feltekerjük őket.
10 g margarint felolvasztunk, kikenjük vele a tepsit, és megkenjük a buktákat is úgy, hogy az oldalukra is kerüljön.
Szorosan egymás mellé tesszük őket a tepsiben, és meleg helyen még 20-25 percig kelesztjük.
175-180°-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Az oldalukat mindenképpen vajazni kell, hogy ne nőjenek össze, de a tetejüket tojássárgájával is megkenhetjük, attól szép fényes lesz. Ezesetben a tepsiben való kelesztés előtt és után is kenjük át őket a sárgájával (egyszer keresztben, egyszer hosszában).
Jó étvágyat!
És ne feledjétek, várom a további javaslatokat az Eotvos.MasterChef@gmail.com címre!