2015. máj 13.

A Második Kihívás

írta: MasterChef
A Második Kihívás

avagy répatorta van?

Kedves Kollégisták!

Örömmel láttam, hogy a szorgalmi időszakot záró zh-dömping és a vizsgaidőszak baljós árnya ellenére is érkezett néhány javaslat.

Az eheti hozzávalók a következők:

  • répa
  • spagetti
  • baracklekvár
  • szilvásbukta (csakazértis…)

Mivel ennyi hozzávalót javasoltatok, szerencsére nincs túlságosan megkötve a kezem, de igyekszem a lehető legegyszerűbb recepteket megtalálni. Kezdjük is a főétellel!

  • Spaghetti Carbonara (eredeti olasz recept)

healthy-pasta-dishes-470x260.jpg

Kép forrása: http://eatgoodfood.org/healthy-pasta-dishes/

A legtöbb olasz biztosan a fejéhez kapna, és heves mozdulatokkal adná tudtunkra nemtetszését, ha meglátná a magyar étteremben a carbonara spagetti néven kínált tésztaételt. Az eredeti recept a lehető legkevesebb hozzávalót tartalmazza, hiszen a legenda szerint olasz szénégetők készítették először, és ők nem arról voltak híresek, hogy dúskáltak volna az anyagi javakban.

Hozzávalók:

  • 500 g spagetti
  • 6 tojás
  • 15 dkg parmezán (bármilyen más, kemény vagy félkemény sajttal helyettesíthető, amihez mi, földi halandók hozzájutunk)
  • 15 dkg kolozsvári szalonna vagy bacon
  • őrölt feketebors
  • olaj

Elkészítés:

A szalonnát felcsíkozzuk/kockázzuk/szeleteljük, ki hogyan szereti, és egy nagy serpenyőben megpirítjuk (nem kell teljesen ropogósra), majd lehúzzuk a lángról.

A spagettit lobogó, sós vízben al dentére főzzük (ez állítólag azt jelenti, hogy ha beleharapunk, a közepén még érzünk némi ellenállást. Ha valaki így nem szereti, nyugodtan megfőzheti jobban is, a lényeg, hogy ne marokkót vagy tésztafőzeléket kapjunk eredményül), és leszűrjük. A tésztát a pirított szalonnára öntjük, és hozzámerünk kb. 1 dl-t a főzővízből.

Miközben fő a tészta, egy tálba felütjük a tojásokat, hozzákeverjük a finomra darált sajt nagy részét, sózzuk, jól megborsozzuk, és felverjük, mint amikor rántottát készítünk.

Mikor a tészta rákerült a szalonnára, adjuk hozzá a sajtos-tojásos keveréket, és azonnal kezdjük el keverni! A forró tésztán a tojásos massza és a főzőlé selymes, világossárrga szósszá fog alakulni. Fontos, hogy itt már ne legyen alágyújtva a serpenyőnek, csak a tészta melegét használjuk ki!

Ez az adag egy négytagú családnak vagy egy meccs előtt álló focicsapatnak éppen elegendő.

  • Répatorta (alaprecept)

repatorta_keszitese-7.jpg

Kép forrása: http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/wp-content/uploads/Repatorta_keszitese-7.jpg

Azt hiszem, ezt a méltán híres (hírhedt) édességet senkinek nem kell bemutatnom. Van, aki imádja, van, aki ki nem állhatja, de köztes álláspontról még nem hallottam. Egyszer mindenképpen érdemes megsütni és megkóstolni.

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 3 tojás
  • 30 dkg reszelt sárgarépa
  • 1,5 dl étolaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • baracklekvár

Elkészítés:

A cukrot kikavarjuk a tojássárgájákkal és az olajjal, hozzáadjuk az apróra reszelt sárgarépát, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a lisztet és a sütőport, majd alaposan összekeverjük.

A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan a masszához forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180°-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Ha elkészült, félbevágjuk, és baracklekvárral megkenjük.

Ha valaki szereti, a masszába keverhet mogyorót, diót, mazsolát vagy bármilyen olajos magvat és aszalt gyümölcsöt.

  • Szilvásbukta (Balogh Gergőnek, szeretettel!)

szilvas_bukta_1538511_3210.jpg

Kép forrása: www.szilvanap.hu

A kelt tészták készítése az egyik legegyszerűbb dolog a világon, sokan mégsem mernek belevágni. Egyetlen titka van: a türelem. Az élesztőt nem lehet és nem is szabad siettetni.

Hozzávalók:

  • 350 ml tej
  • 30 g friss élesztő
  • 50 g porcukor
  • 550 g búzaliszt
  • 4 g só
  • 1 db tojás
  • 100 g Rama® margarin
  • kemény szilvalekvár

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.

A lisztet egy tálban elkeverjük a sóval, beleütjük a tojást, hozzáöntjük az olvasztott (de nem forró) margarint (90 g-ot) és az élesztőt tejjel együtt, majd alaposan összegyúrjuk. Kb. 5 perc dagasztás után elválik az edény oldalától, de továbbra is lágy marad.

Ekkor a tetejét kevés liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 15 percig kelesztjük. Átgyúrjuk, ismét meglisztezzük a tetejét, és 35 percig újból kelni hagyjuk. Vigyázzunk, „meg ne fázzon” a tészta!

Lisztezett asztalon ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle, melyet 8×10 cm-es kisebb téglalapokra vágunk. 1-2 evőkanál szilvalekvárt teszünk rájuk, és feltekerjük őket.

10 g margarint felolvasztunk, kikenjük vele a tepsit, és megkenjük a buktákat is úgy, hogy az oldalukra is kerüljön.

Szorosan egymás mellé tesszük őket a tepsiben, és meleg helyen még 20-25 percig kelesztjük.

175-180°-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Az oldalukat mindenképpen vajazni kell, hogy ne nőjenek össze, de a tetejüket tojássárgájával is megkenhetjük, attól szép fényes lesz. Ezesetben a tepsiben való kelesztés előtt és után is kenjük át őket a sárgájával (egyszer keresztben, egyszer hosszában).

 e83ee7b181f01d67789b0d3c35a6da7e.jpg

Jó étvágyat!

 

És ne feledjétek, várom a további javaslatokat az Eotvos.MasterChef@gmail.com címre!

Szólj hozzá

recept gasztronómia eötvös konyhablog