2019. máj 29.

A Gdanski Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán jártunk

írta: SZTE Eötvös Loránd Kollégium
A Gdanski Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán jártunk

Lévai Tünde útibeszámolója

A Waclaw Felczak Alapítvány januárban egy pályázatot hirdetett meg „Az Ígéret Földje” címmel. A pályázat célja, hogy lehetőséget biztosítson magyarországi felsőoktatásban tanuló hallgatók számára a lengyelországi egyetemi életben való részvételre , nemzetközi tapasztalatok szerzésére, kutatások elindítására. Kollégiumunkból négyen (Bodnár Bernadett, Lévai Tünde, Pintér Tünde, Sebestyén Edmond) két további hallgatóval kiegészülve (Mezei Tímeával, a Neveléstudományi Doktori Iskola hallgatójával, és Tóth Áronnal, a Milton Friedman Egyetem hallgatójával) sikeresen megnyertük a pályázatot! Ahhoz, hogy ez a tanulmányi út megvalósulhasson, természetesen egy minket fogadó intézménnyel is kapcsolatba kellett lépnünk, így ...

Tovább Szólj hozzá

utazás egyetem pályázat tanulmányút útibeszámoló doktori iskola neveléstudomány Lengyelország eötvös koli Eötvös Blog

2018. okt 24.

5vös-akták: Zenés-verses borkóstoló az Eötvös Borklubban

írta: Győrffy Lali
5vös-akták: Zenés-verses borkóstoló az Eötvös Borklubban

Győrffy Lajos beszámolója

Sok éves hagyomány már, hogy borkóstolókat tartunk az Eötvös Kollégium falai között. 2017 februárjában élesztettük újra ezt a szokást, azóta körülbelül havi gyakorisággal tartunk kóstolókat. Az alkalmakat vagy volt tagjaink, Bellák Tamás és Draskovits Gábor vezetésével, vagy pedig Varga Zoltán , a szegedi Borpont borszaküzlet tulajdonosának  segítségével tartjuk meg, és merülünk el a borászat és borozgatás rejtelmeibe.

  dsc_0895.JPG

Újdonság, hogy a borok mellé vagy verseket hozunk (pl. adott tematikájú, esetleg személyes kedvenc költeményeket), vagy Nickmann Marcell gitáros barátunk játszik a kóstoló elején néhány darabot, így növelve az est fényét kulturális szempontból is. A legutóbbi, októberi borkóstolónkon sem volt ez ...

Tovább Szólj hozzá

közösség vers esemény kultúra bor költészet borkóstoló borászat eötvös kollégium Eötvös Blog Eötvös Borklub

2018. okt 20.

4 állomás, 4 kar: élménybeszámoló a 2018-as Kutatók Éjszakájáról

írta: Nyerki Emil 'Galmon'
4 állomás, 4 kar: élménybeszámoló a 2018-as Kutatók Éjszakájáról

Nyerki Emil beszámolója

A Kutatók Éjszakája egyre népszerűbb program itthon, és évről évre egyre több kutatóintézet, egyetem csatlakozik a kezdeményezéshez, hogy népszerűsítsék a tudományt. Megannyi lehetőség áll az érdeklődő rendelkezésére a történelemtől kezdve a gazdaság- és társadalomtudományokon át egészen akár a boncolásig.

Én is felkerekedtem eme kellemes szeptemberi péntek este, hogy körbenézzek dicső egyetemünk lehetőségei között. Elhatároztam, hogy csak olyan helyekre megyek majd el, ahol ismerőseim vagy volt tanáraim adnak elő. Az este végére sikerült 4 állomást meglátogatnom, mely 4 különböző karon volt. 

Első állomásom a szomszéd Bolyai Intézet ben volt, ahol Dr. Dénes Attila, az intézet tudományos munkatársa tartott ...

Tovább Szólj hozzá

ajánló kutatás beszámoló tudomány program ismeretterjesztő közgazdaságtan matematika élménybeszámoló bölcsészettudomány eötvös kollégium gyógyszerészet Szeged Kutatók Éjszakája Eötvös Blog

2018. okt 18.

5vös-akták: Professzorok nyakkendő nélkül

írta: Győrffy Lali
5vös-akták: Professzorok nyakkendő nélkül

Eötvös Klub beszélgetés Németh József Tanár Úrral

A tavalyi év során beindult az Eötvös Klub: egy sorozat, melyben volt Eötvös Kollégistákat kérünk meg, hogy beszéljenek egyetemista éveikről, azon belül is a 10-20-40-50 évvel ezelőtti Eötvös Kollégiumban töltött időszakukról, illetve életfilozófiájukról, az egyetemista évek óta eltelt időről és jövőbeli terveikről. Így voltak vendégeink már többek között volt igazgatóink, Garab Győző fizikus és a Kopasz Kata - Szalai Tamás házaspár. Ezúttal pedig közkívánatra a sokunk által nagyon szeretett Németh Józsi Tanár Urat hívtuk meg. A Tanár Úrról köztudott, hogy imád tanítani (többször említette, hogy "Nekem a munkám a hobbim" ), szakmailag is nagyon felkészült, illetve nem veti meg a humort sem.

nj.jpg

Orosháza ...

Tovább Szólj hozzá

matematika alumni eötvös koli Eötvös Blog Eötvös Klub Németh József

2018. sze 21.

5vös-akták: Az Amigos a gyerekekért Alapítvány az Eötvös Estéken

írta: SZTE Eötvös Loránd Kollégium
5vös-akták: Az Amigos a gyerekekért Alapítvány az Eötvös Estéken

Mayer Zsófi beszámolója

2018. szeptember 11-én a külső  Eötvös Esték első előadásának alkalmával Fábián Sárát hallgathattuk meg az Amigos Alapítvány működéséről, célkitűzéseiről.  

Az alapokat 2014-ben egy egyetemista fiatalokból álló baráti társaság fektette le, céljukká a kórházban hosszas időt töltő, tartósan beteg gyerekek felvidítása, a velük való baráti viszony kialakítása vált . A csoport azonban kellő tapasztalat és erőforrás hiányában csak egy év múlva tudott alapítvánnyá szerveződni. Most már heti rendszerességgel látogatják a budapesti és szegedi kórházak betegeit. A szervezet létrejöttéhez Fábián Sára saját gyerekkori kórházélménye járult hozzá, valamint a tenni akarás motivációja.

A kórházba való ...

Tovább Szólj hozzá

2018. sze 17.

Monday Morning Mood - Reggeli swinges-jazzes vegyes felvágott

írta: SZTE Eötvös Loránd Kollégium
Monday Morning Mood - Reggeli swinges-jazzes vegyes felvágott

Oláh Alex válogatásában

Néha kicsit fel kell pörgetni a reggeleket! Így a harmadik héthez érve elfogyhatott a lendület, főleg a kimerítő fröccspong-párbajokat követően. Megeshet, hogy csak egy kis pörgős trombitaszó kell a lelkünknek (a kávé mellett), és egyből nem is tűnik olyan vészesnek a hét.

1. James Morrison & Schagerl All Star Big Band feat. Thomas Gans ch - The Flintstones
2. Wycliffe Gordon - Swing That Music
3. Benny Goodma n - Sing, Sing, Sing
4. Justin Hurwitzz - Caravan (from Whiplash)
5. Delfeayo Marsalis - Autumn Leaves
6. John Williams - Swing, Swing, Swing!
7. Arturo Sandoval - FUNKY CHA-CHA
8. Tine Thing Helseth - Libertango
9. Charles Mingus - Moanin'
10. Glenn Miller - In The Mood

Tovább Szólj hozzá

zene jazz zeneszerző ősz hangszer swing fúvós tanév harsona félévkezdés trombita őszi hangulat Eötvös Blog monday morning mood

2018. sze 10.

Monday Morning Mood - "Mosolyog a nap, fénnyel betemet..."

írta: SZTE Eötvös Loránd Kollégium
Monday Morning Mood - "Mosolyog a nap, fénnyel betemet..."

Lévai Tünde válogatásában

A szeptemberi napsugarak - pár esős nap után - felbecsülhetetlen ajándékot jelenthetnek számunkra. De természetesen a Nap, a napsugarak, a fény nem csak akkor boldogíthatnak bennünket, ha a természetben éljük meg hatásukat. Akkor is feltölthetik testünket, lelkünket, elménket, ha egy olyan zenét hallgatunk, amelyben motívumuk megjelenik .

1. Empire of the Sun - Alive
2. Coldplay - In the Sun
3. Péterfy Bori & Love Band - Napba néző
4. Crystal Fighters - Yellow Sun
5. Parov Stelar - The Sun
6. Empire of the Sun - We are the People
7. Coldplay - Sleeping Sun
8. Crystal Fighters - Solar System
9. Empire of the Sun - Way to Go
10. Péterfy Bori & Love Band - Jó reggelt Bori


Tovább Szólj hozzá

zene ősz természet napfény őszi hangulat Nap Eötvös Blog monday morning mood

2018. júl 06.

Út a Parkinson-kór hatékonyabb kezelése felé? - Levodopa orron keresztüli bejuttatása

írta: SZTE Eötvös Loránd Kollégium
Út a Parkinson-kór hatékonyabb kezelése felé? - Levodopa orron keresztüli bejuttatása

Kiss Tamás ismeretterjesztő cikke

Ha máshonnan nem, a kokain példája alapján mindenki hallhatott arról, hogy az orrba kerülő anyag képes onnan felszívódni és az agyba jutni, amit bizonyítanak azon hatások, amelyeket többek közt* a kommunizmus korabeli, izgalomtól sem mentes dokumentumfilmekből ismerünk.

maradona.jpg*Hát Maradonát meg mi lelte?

Felmerül a kérdés, hogy ha az orron keresztüli felszívódás során bizonyos anyagok ilyen hatékonysággal képesek az agyba kerülni, akkor ezt ki lehet-e használni a központi idegrendszert érintő betegségek kezelésére?

A Parkinson-kór kezelésének problémái

A Parkinson-kór jelenleg az egyik leggyakrabban előforduló neurodegeneratív betegség, ebből kifolyólag az egyik legkutatottabb is egyben. A betegség során az agyban lévő dopamint ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jún 07.

Képes ízelítő egy északi tanulmányútból - Campus Mundi: Helsinki, Finnország

írta: Dalos Vera
Képes ízelítő egy északi tanulmányútból - Campus Mundi: Helsinki, Finnország

Dalos Vera útibeszámolója

Mesterképzésem utolsó félévében a Campus Mundi programmal ellátogathattam egy olyan egyetemre, ahol már egyszer, 2015-ben volt szerencsém egy teljes szemesztert eltölteni (az Erasmus+ részképzés keretein belül). Akkor főképp a kíváncsiság vezérelt ilyen hideg területre, most viszont céltudatosan jelentkeztem a Helsinki Egyetem orvosi karához tartozó Cognitive Brain Research Unit (CBRU) kutatóegységhez.

A CBRU és annak több kutatócsoportja fókuszában az emberi beszéd, a zenefeldolgozás, illetve az auditoros funkcióink plaszticitásának és fejlődésének kutatása áll. (A csoportról több információ ide kattintva érhető el.) Számos területen nyílt számomra tapasztalatszerzési lehetőség, az alábbi felsorolásban mutatok ebből némi ...

Tovább Szólj hozzá

eeg egyetem finnország szakma pszichológia campus élménybeszámoló útibeszámoló eötvös kollégium Eötvös Blog campusmundi

2018. ápr 23.

Monday Morning Mood - English Breakfast

írta: SZTE Eötvös Loránd Kollégium
Monday Morning Mood - English Breakfast

Lévai Tünde válogatásában

Tegyünk egy rövid utazást a brit szigetország indie zenekarainak magával ragadó világába! Sokunk örömére néhányukat majd hallhatjuk is Magyarország nyári fesztiváljain. Viszont ha nem szeretnénk annyit várni, akkor megnyugodhatunk, hogy már csak tizenkettőt kell aludni, és a JATE-ban is végigpöröghetünk egy nagyon király szombat estét a Tesco Disco közreműködésével!

1. Coldplay - Adventure of a Lifetime
2. Two Door Cinema Club - What You Know
3. Arctic Monkeys - Snap Out Of It
4. The Kooks - Broken Vow
5. Bloc Party - Skeleton
6. Foals - My Number
7. The Black Keys - Tighten Up
8. Arctic Monkeys - Brianstorm
9. Coldplay - Up & Up
10. Florence + The Machine - Ship to Wreck

 

Tovább Szólj hozzá

zene indie brit buli angol nyár jate Anglia eötvös koli Eötvös Blog MMM monday morning mood

süti beállítások módosítása