2018. sze 21.

5vös-akták: Az Amigos a gyerekekért Alapítvány az Eötvös Estéken

írta: SZTE Eötvös Loránd Kollégium
5vös-akták: Az Amigos a gyerekekért Alapítvány az Eötvös Estéken

Mayer Zsófi beszámolója

2018. szeptember 11-én a külső Eötvös Esték első előadásának alkalmával Fábián Sárát hallgathattuk meg az Amigos Alapítvány működéséről, célkitűzéseiről.  

Az alapokat 2014-ben egy egyetemista fiatalokból álló baráti társaság fektette le, céljukká a kórházban hosszas időt töltő, tartósan beteg gyerekek felvidítása, a velük való baráti viszony kialakítása vált. A csoport azonban kellő tapasztalat és erőforrás hiányában csak egy év múlva tudott alapítvánnyá szerveződni. Most már heti rendszerességgel látogatják a budapesti és szegedi kórházak betegeit. A szervezet létrejöttéhez Fábián Sára saját gyerekkori kórházélménye járult hozzá, valamint a tenni akarás motivációja.

A kórházba való bezártság kedvezőtlenül hat a gyerekek lelki és fizikai fejlődésére: a megszokott környezetükből való kiszakadás személyiségüket is befolyásolhatja, a közösségtől való eltávolodás megtörheti a baráti kapcsolatok szilárdságát. Hogyan is látják gyerekszemmel ők ezt a világot? Az állandó játék, szaladgálás, iskola vagy óvoda helyét a zárt kórterem, kezelések, gyakori esetben a magány veszi át. Hiányolják a barátaik, szüleik és testvérük által nyújtott támaszt. Orvosokkal és ápolónőkkel találkoznak nap mint nap, a szomszédos ágyak lakói még idegenek számukra.

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány tagjai ebben a szokatlan, kissé rideg környezetben próbálják nyitottsággal és közvetlenséggel biztosítani a barátságos légkört, pótolni a barátok és családtagok hiányát. Próbálják a gyerekekkel elfeledtetni a „benti” világot, a napok egyforma egyhangúságát, mindeközben megadják nekik a várakozás izgalmát. A kicsikkel ez játékos formában történik, az idősebbek esetében a tanulásban való lemaradást igyekeznek megakadályozni felzárkóztatással, nyelvtanulással, korrepetálással.

A szervezet kevésbé hierarchizált felépítése lehetővé teszi a különböző érdeklődésű fiatalok kibontakozását, ötleteikkel bekapcsolódhatnak a rendszer működésébe, hasznosíthatják a tanulmányaik alatt elsajátított ismereteket. A fejlődés szempontjából fontosnak tartják, hogy más-más világlátású emberek alkossák az alapítványt.

Fábián Sára jövőbeli tervei közé tartozik további tagok bevonása és a terjeszkedés Szeged mellett más vidéki nagyvárosokban is.

Mayer Zsófi

Szólj hozzá