2017. sze 08.

Egészséges életmód sorozat - 1. rész

írta: Nyerki Emil 'Galmon'
Egészséges életmód sorozat - 1. rész

Alapok

Üdvözlök minden kedves Olvasót!

Már régóta fogalmazódik bennem, hogy ezt a sorozatot elkezdjem, viszont sajnos az iskolai dolgok miatt nem jutott rá idő. Eljött viszont egy új tanév, és hát mikor máskor lenne alkalmas elkezdeni egészségesen élni? :) Lesz szó sportról, ételekről és például rossz szokásokról is!

Ahogy az alcím is jelzi, ebben a cikkben az alapokról lesz szó, ami jelen esetben olyan dolgok ismertetése, mint a diéta, étrend, mozgásformák és sok egyéb érdekesség. De mi is ezeken kívül a legfontosabb dolog? A jó motiváció! De kezdjük az elején!

Diéta/étrend?


Ez mindennek az alapja. Szokás mondani, hogy a testépítés 70%-át az étrend jelenti, 30%-a csak az edzés, és ez a nem versenyszintű sportra is igaz. Nagyon népszerűek manapság a különböző gyors fogyást ígérő diéták. Igen csábítóak, hiszen 1-2-3 hét alatt több kilogramtól, és/vagy több centimétertől is meg lehet szabadulni. Ki ne akarna gyorsan és éhezésmentesen fogyni, jó alakot, kockahasat szerezni? Igen, jól gondoljátok, mindenki! Ezekkel csak az a probléma, hogy általában vagy nem hatnak egyáltalán, vagy pedig vízhajtáson alapulnak, de szinte bizonyos hogy jojó-effektust eredményeznek, vagyis amint vége a diétának, újra elkezdődik a hízás. Ezzel szemben az étrend egy jól összeállított lista arról, hogy mit szabad, és hogy mit nem kellene enni. Ezeket hívják alapelvek szerinti étrendnek. Hatalmas előnye, hogy belefér egy-egy csalás is (no, nem 3 pizza egy huzamban, de mondjuk heti egy ilyen kaja simán). Valaki viszont a szigorúan megírt étrendekre esküszik - bevallom őszintén, én ezeket nem tudnám betartani. Ami fontos mindkét esetben,  hogy nem a kalóriákat (ami egyébként kilokalória, de ez már lényegtelen), hanem a makrotápanyagokat (szénhidrát, zsír, fehérje) kell számolni. Különböző táblázatokban megtalálható, hogy 100 g élelmiszerben miből mennyi van. Érdemes figyelni ezekre, hiszen például a gyümölcsökben rengeteg cukor van. Az interneten minden le van írva ezekről, viszont sok olyan oldalt is találni, melyek tökéletes butaságokat írnak le, ezért érdemes egy szakértővel konzultálni az életmódváltásról. A lenti kép egyébként hazudik, pizzát és hambit is lehet készíteni egészséges módon! :) 

Mozgás

Ez az, amit elég nehéz elkezdeni, de ha az ember megfelelő sportot választ, akkor könnyen függőséget okoz. Azt javaslom mindenkinek, akinek az egészségügyi háttere megvan hozzá, hogy kezdjen el kocogni/futni. Nagyon jó állóképességet ad, emellett egy olyan közösség része lesz az ember, melynek mérete hatalmas. De ezen kívül bármilyen mozgás megteszi, az ember céljaitól függ. Ne félj elkezdeni! Nem akarsz lemenni a konditerembe, mert úgyis kinéznek? Menj csak le, és kérj segítséget a régiektől. A legtöbben szívesen megmutatják, hogyan is kell használni a gépeket, edzésterveket pedig találsz az interneten. Két lényeges dolog van ezekkel kapcsolatban: fokozatosság és türelem. Ne akarj azonnal 100 kg-mal guggolni, vagy 200 kg-mal fekvenyomni, egyszerre 30 km-eket futni! Mindig csak szépen lassan, maximum heti 3-4 alkalommal. Ha elér az ember egy bizonyos fejlettségi szintet, már lehet emelni mind a terhelésen, mind a gyakoriságon. De itt is figyelni kell, mert a túledzettség (nem elég pihenő) elég kellemetlen dolog. A türelem pedig azért fontos, mert nem várható azonnali eredmény, kell legalább néhány hónap, hogy látványos legyen. Ha rájössz, hogy valamelyik sport nem igazán tetszik, akkor válts, de soha ne add fel!

Motiváció

Ez mindig a legnehezebb, viszont az egyik legfontosabb dolog. Miért kell motiváció? Kevesen vannak olyanok, akik csak azért, mert "kell", muszájból is képesek valamit csinálni. Szimplán unalmas lesz egy idő után. Az, hogy kinek milyen motiváció kell, már emberfüggő. Lehet valakinek belső motivációja, amikor csak gondol egyet, és saját magát tudja motiválni. Ez a ritkább eset. Inkább az jellemző, ha valamilyen külső motiváció van jelen. Például nem tetszem magamnak a tükörben, az orvos azt mondta, hogy muszáj, mert belehalok, stb. Ez a motiváció sokkalta gyakoribb. Velem is így történt, amikor a bátyám kitalálta, hogy menjünk el Spartan Race-re. Addig semmit nem sportoltam, inkább csak az egyetemmel foglalkoztam. Ez lassan két éve történt, azóta pedig szinte ezért élek. Mindig lesznek nehéz pillanatok, amikor hosszú volt a nap, nincs kedved elmenni futni, edzeni, esik az eső, vagy adódik bármi egyéb kifogás. De itt a lényeg! Ezek csak kifogások. Sokat kell tanulni? Naponta nem tudsz 7-8 óránál többet hatékonyan tanulni. Vagyis van még 16-17 órád minden egyébre. Napi 1-1,5 órányi időd csak van magadra! Ebben benne van az edzés, és a megfelelő étel elkészítése is! (Aki azt mondja, nincs ennyi ideje, az hazudik ;) )

Egyebek

Még két apróságról szeretnék írni ebben a cikkben. Az első a folyadékbevitel. Naponta legalább 2,5-3 liter vizet el kell fogyasztani. Ismétlem, vizet! Lehet mellette inni mást is, sőt néha egy kóla vagy egyéb cukros vacak is lecsúszhat, akár egy-két sör vagy egy pohárka bor, de a minimális folyadékmennyiség legyen meg mindenképpen!

A másik fontos dolog az elegendő pihenés. Egyetemisták között gyakran előfordul a "tanulni kell, ezért éjszakázom"-elv. Ez néha esetleg még oké - de inkább néha sem. Az emberi szervezetnek szüksége van alvásra, sőt, kutatások kimutatták, hogy a fogyásban is segít! Emellett a tanultak alvás közben tudnak átíródni a hosszú távú memóriába, tehát az éjszakázással csak magaddal tolsz ki. Napi 7-9 óra a minimális, ami kell!! (És nem, nem lehet hétvégén bepótolni!)

 

Ebben a cikkben ennyit szerettem volna megosztani, a továbbiakban pedig a már felsorolt témákat fogom jobban kifejteni! :)

Szólj hozzá

sport táplálkozás alvás egészség motiváció életmód diéta pihenés mozgás étrend eötvös kollégium Eötvös Blog