2017. feb 05.

Táplálékkiegészítők - III. rész

írta: Nyerki Emil 'Galmon'
Táplálékkiegészítők - III. rész

A "hardcore" cuccok

És eljött végre ez is, a várva várt harmadik, befejező rész (a korábbi részek ide kattintva olvashatók: első és második cikk). Mint ahogy márciusban beharangoztam, a komolyabb dolgokról lesz majd szó, egészen pontosan a tömegnövelőkről, a kreatinról és a tesztoszteronfokozókról. 

Tömegnövelők

Ezek olyan táplálékkiegészítők, melyekkel tömeget lehet növelni (kac-kac).
Félretéve a viccet, ezek speciálisan összerakott fehérjeturmixok, melyek
a nagy mennyiségű fehérje mellett kimagasló mennyiségű minőségi szénhidrátot is tartalmaznak. Hogy ez miért is jó? Egyrészt vannak olyan emberek (ektomorf testalkat), akik nagyon nehezen tudnak hízni, vagy izomtömeget növelni. Az ilyen típusú emberek általában magasak és vékonyak, viszont sokuk szeretne izmos lenni, nem csak szálkás. Endomorf testalkatú (mackós, pl. jómagam is) emberek számára a tömegnövelő időszakban lehetnek az ilyen termékek igen hasznosak, vagy komolyabb edzések/futások után, hogy visszatöltsük az izmainkat szénhidráttal, és pumpáljuk bele a sok hasznos fehérjét. Emellett például a Scitec cég egyik tömegnövelőjében (MyoMax Hardcore) található még 10 gramm szabad aminosav, illetve L-arginin (NO fokozó, ami értágító hatású) és kreatin is, melyek mind azt támogatják, hogy a hasznos tápanyagok minél gyorsabban jussanak az izomzatba. 

 

Kreatin

Sokan úgy ismerik, mint az "izomfelfújó" csodaszert. De mi is a kreatin?
Egy átlag ember (70 kg) izomzata nagyjából 120 g kreatint tartalmaz.
Ezt az anyagot főleg húsokból (más lények izomzatából) tudjuk pótolni. Ebből a mennyiségből nagyjából 2 g-ot használunk fel és raktározunk el minden nap. Természetes formában elősegíti az ATP (adenozin-trifoszfát, a test energiavalutája) regenerálódását. Külső bevitelnél általában különböző shake-ek vagy tabletták formájában segítik az izomnövekedést. A sok biológiai rizsát kihagyva ez a jelentősége! :) Viszont: a "mondásoknak", hogy a kreatintól vizesedik az ember, van igazságalapja. Ahhoz, hogy az extra bevitt kreatin fel tudjon szívódni, vagy szénhidráttartalmú étkezés előtt, vagy cukorral szokás bevenni. Viszont 5 g (egy adag) kreatin felszívódásához kb. 15 g cukorra van szükség, ami viszont renget vizet is megköt. 

Kreatin rengeteg formában kapható a piacon. Az egyik legolcsóbb és legelterjedtebb a kreatin monohidrát. Ez egy fehér, íztelen por, amit vízben szokás feloldani. Ezen kívül a különböző pufferelt kreatinok elterjedtek, például a pH-pufferelt, aminek az a lényege, hogy kibírja a gyomor savas környezetét. Ezen kívül is rengeteg fajta van, de nem szeretnék erre több tíz oldalt szánni. Véleményem szerint a legjobb termékek azok, amelyek különböző fajta kreationokat kevernek, így valamelyik biztosan működni fog. Ilyen termék például a CreaStar a Scitectől.

De kinek is ajánlott kreatint szedni? Kezdőknek felesleges, nekik inkább legyen meg az étrend beállítása, és az alap izomtömeg megszerzése. Ha
ezen már túl van valaki, és úgy érzi, megállt a fejlődésben, akkor neki érdemes a kreatinhoz nyúlnia.

 

Tesztoszteronfokozók

Ez egy olyan téma, ami tényleg megfelelő komolyságot érdemel. Ki kell jelentemen, hogy a testépítésben ugyanazok a doppingszabályok érvényesek, mint bármely másik sportban, sőt ugyanolyan komolysággal is veszik őket. De miért is jó a tesztoszteron hormon? Ez a férfi nemi hormon, ami a férfias testi nemi jelleg kialakulásában és fenntartásában is szerepet nyújt. Ennek a termelődése sokfaktoros folyamat, amelyet a rengeteg stressz (legyen az munkahelyi stressz, vagy rossz étkezés, túlzásbavitt edzés is) csökkent. Ennek hatására több problémával is találkozhat az illető, mint például nem tud fejlődni az edzőteremben, sőt akár veszíthet is az izomzatából (és igen, a lepedőharc skilljének csökkenése is benne van ebben). Egy bizonyos kor felett a tesztoszteron szintje egyébként is csökken. Ha ezek közül valamelyik ok közrejátszik, lehet, hogy érdemes elgondolkodni tesztoszteronfokozó anyagok használatán. De mindenekelőtt:

  • "Fiatal, egészséges, nem sportoló srácoknak nincs szükségük tesztoszteronszint emelésre.
  • Stressz — de rossz evés hatására ugyanúgy — fiatal, egészséges férfiakban is drámaian csökkenhet a tesztoszterontermelés. Ilyen esetekben a tesztoszteronfokozás célja a normális tesztoszteronszint fenntartása.
  • Alacsony tesztoszteronszint mellett is érhetünk el jó sportteljesítményt és megfelelő szexuális aktivitást, de mindez magasabb tesztoszteronszint mellett sokkal fokozottabb, könnyebb és élvezetesebb.
  • Természetes tesztoszteronszint-fokozókkal sohasem érhetsz el "szteroid-hatást"! Ehhez a saját tesztoszterontermelő kapacitásunk egyszerűen nem elegendő. Ugyanakkor a természetesen magas tesztoszteronszint nem jár negatív mellékhatásokkal sem!"
    /
    shop.builder.hu DAA: Új, sokoldalú hatóanyag a tesztoszteron szint fokozására! című cikkből/

Lényegében a DAA, D-asztartátsav hat mind a három olyan helyre, ami szabályozza a hormon termelődését. Ezek az agy hipotalamusz és agyalapi mirigy részei, és a herékben bizonyos sejtek. Ezzel elérsz egy alapnál magasabb tesztoszteronmennyiséget, ezzel pedig az edzésedben pozitív hatást. Mint említettem, ezt csak nagyon limitált számú esetben ajánlom. 

Köszönöm mindenkinek az eddigi figyelmet, hamarosan jelentkezni fogok egy különleges cikksorozattal! :)

Szólj hozzá

edzés táplálkozás fehérje táplálékkiegészítő Eötvös Blog