2016. aug 13.

Jegyzet: Retró

írta: Lea Kalappal Pejin
Jegyzet: Retró

Szubjektíven Pejin Leától

Retró. Ma már mindenre ezt mondják, ami nem 2016-os. Így ami a kétezres évek elején jött ki, az már ősrégi, másvilági, sokaknak hallgathatatlan. Szóval retrónak számít Cascada, a NOX vagy a Crystal, Dj Szatmári és a Groovehouse is, na meg Alanis Morissette és Gigi D'Agostino is. De sokan retrónak tartják már azokat a számokat is, amik például pár éve jöttek ki, mint a régi Tankcsapda számok, vagy Eminem, David Guetta pár évesei. 

Tíz éve rengeteg CD-t írtunk: Mix, Mix 1,2,3, Mix 'n'; Válogatás, Válogatás 1, Válogatás Marinak, Katinak, Fricinek, Tominak, Máténak, Petinek, Anyunak, Apunak, magamnak; első CD, második CD, CD a szerelmemnek…

Ma már nem csinálunk ilyet, ma lejátszási lista van. De kérdem én: ha szerelmes vagy, csinálsz egy Youtube-os playlistet, és elküldöd a linket? So romantic. Ha ilyet adnál valakinek ajándékba, dobnának. Garant.

A válogatás CD-knek volt valami különös jelentése. Az ember általában dolgozott vele. Mert ha kiírod – és nem újraírható –, akkor nem tudod megváltoztatni, ezért végleges. Nem mindegy, milyen számokat választasz ki, mert jelentősége van. Fontos, mi lesz az első szám, és mi a második. Egy Britney után nem következhet Avril, Avril után nem következhet Tankcsapda. Vagy kinek mi élvez prioritást.

Ráadásul, én elég kísérletezős voltam a számítógéppel, ezért tényleg sok CD-t írtam, hangulatomhoz illőeket. Ez anno valamikor 2005 körül volt, akkor nyerte meg Rúzsa Magdi a Megasztárt, szóval rajta van ő is a CD-ken, meg Dj Szatmári, Groovehouse, David Guetta első nagy slágerei, Beatrice, Edda és Bikini, na meg a jó öreg Republic. De sorakozik ezek mögött RHCP, Green Day, P!nk meg Shakira is.

Biztos mindenkinek más-más válogatásai porosodnak otthon valahol egy dobozban - ha nem dobta ki őket. Én nem. Habár alig játszható néhány, néha előkapom őket, és eszembe juttatják, hogy ezekre mekkorát tudok bulizni, míg egy Wellhellora már kevésbé. Nem azt állítom, hogy azok jobb zenék voltak (nehogy megbántsak valakit), csupán azt, hogy sokat számít, milyen zenéket hallgat az ember gyerekként, mert nagyon is kihat arra, később milyen lesz az ízlése, és mit lesz hajlandó befogadni. 

... és az érzés, amikor megtalálod Youtube-on azt a számot, amire gyerekként ugráltál:


saturday-night-fever.jpg

 (FIGYELEM! Ha csak egyszer ilyen kaliberű zenék mennének JATE-ban, vagy akárhol a városban, valaki hívjon, kopogjon, keltsen fel, s ha nemet mondok, öntsön le egy pohár vízzel, aztán rúgjon el az épületig.
Köszi.)

A következő dallal kívánnék mindenkinek további szép nyarat és jó augusztust :)

Szólj hozzá

retro buli jegyzet slágerek