2016. júl 29.

Tollat le, konferenciára fel

írta: Mester Abigél
Tollat le, konferenciára fel

… avagy vizsgák után konferenciázni a legjobb

Végre itt a nyár, a megfáradt egyetemisták többsége a vízparton hűsölve, egy jó könyv társaságában, agytisztító italokkal vagy egy kiadós alvással piheni ki a vizsgaidőszak hosszas küzdelmeit és fáradalmait. De nem így van ez az Eötvös háza táján.

Győrffy Lajos, Mezőfi Dávid és jómagam, Mester Abigél a már hagyományosnak számító CSCS-n és CSM-en kis intellektuális feltöltődés keretében engedtük ki a fáradt gőzt, valamint osztottuk meg eddigi kutatási eredményeinket társainkkal. A CSCS, Conference of PhD Students in Computer Science, vagyis a PhD-s informatikusok konferenciája immáron 10. jubileumi, a CSM, Conference of PhD Students of Mathematics, a PhD-s matematikusok konferenciája pedig 4. alkalommal került megrendezésre.

cscs2016-d2-304.jpgNem is volt olyan kicsi a létszám

Mindkét konferencia 2 évente nyitja ki kapuit Szegeden. A nagyobb hagyományokkal bíró CSCS kezdetben, ahogy a neve is utal rá, PhD-soknak nyújtott lehetőséget arra, hogy a TDK-hoz hasonló jelleggel, de angol nyelven tovább gyakorolhassák az előadásokat kisebb körökben is. Az esemény lefolyása a későbbiekben némileg megváltozott, így már alap- és mesterképzéses hallgatók is részt vesznek, valamint kapcsolódott hozzá a matematikusok konferenciája is. A legjobbaknak lehetőségük van az Acta Cybernetica és Acta Scientiarum Mathematicarum konferenciakötetek valamelyikében publikálniuk.

cscs2016-e213.jpgBohus tanár úr hatalmas élvezettel meséli, hogyan is működött az informatika az ő idejében

Ebben az évben június 27. és 29. között a Bolyai Intézet adott helyet a rendezvénynek, ahol olyan neves meghívott előadókat hallhattak a hallgatók, mint például Marx Dániel vagy Varró Dániel. A sokszínűséget a nemzetiségek találkozása alapozta meg, jöttek ugyanis romániai magyarok, románok, indiaiak, sőt Amerikából is (a Google színeiben). Valamint számos egyetem képviselte magát, így a BME, a Pázmány és az ELTE (Budapest), a Pannon Egyetem (Veszprém), a DE (Debrecen), az ME (Miskolc), az UVT (Temesvár) és a JKU  (Linz) is, természetesen az SZTE mellett.

cscs2016-e305.jpgA keddi gálavacsorára már jó kis társaságok alakultak ki

Idén közel 50 húsz perces informatikai, és körülbelül 30 huszonöt perces matematikai előadás volt. Az ismerkedést a közös ebédek és vacsorák könnyítették meg. A programot pedig Bohus tanár úr tárlatvezetésével egybekötött informatikatörténeti kiállítás színesítette az Agórában.

Dávid a matekosokat, én az infósokat erősítettem, míg Lajos “játékos” témájával mindkét konferencián helyt állt. Ezzel pedig az informatikán osztott best és excellent előadói díjak közül a saját szekciójában el is vitte a legjobbnak járó oklevelet.

20160629_120548.jpgAz Eötvös alakulata

Hogy miért is érte meg még a vizsgaidőszak végén fóliákat készíteni és előadásra készülni? Ez olyan kezdő konferencia-előadóknak, mint jómagam is, jó kérdés lehet. Először is a teli vigyor az arcomon tanúskodik, hogy még az előadás előtti izgalomban is nagyon jó hangulatot teremtett a társaság. Valamint egyszerűen egy élmény, tapasztalat, feltöltődés. Ha pedig később külföldre mennél ki dolgozni, akkor egy lehetőség, melynek keretében ingyen hazajöhetsz meglátogatni a családot, rokonokat, cserébe pedig csak egy 20-30 perces stand-upot várnak tőled abból, amit addigra úgyis untig csinálsz már napi 8 órában.

Szólj hozzá

kutatás konferencia beszámoló informatika matematika eötvös 2016 bolyai konferencia