2016. jún 01.

Az informatika meNŐ

írta: SZTE Eötvös Loránd Kollégium
Az informatika meNŐ

Ezzel a szlogennel reklámozták az idei Lányok napja rendezvényt.

Az informatika az egyik legnépszerűbbnek számító szakma manapság, mi több, telítetlen a pálya. Magyarországon 300 000 ember dolgozik az infokommunikációs (IKT) szektorban. Ebből mindössze 85 000 programozó, a többség projektmenedzser, saleses, ügyfélkapcsolatos, grafikus vagy egyéb posztot tölt be. Azonban ezen felül 15 000 informatikus még hiányzik a hazai piacról.

De miért probléma is ez? A GDP 13,7%-át az IKT-szektor állítja elő, a hazai exportból pedig 7,9%-ban részesül a szektor. És mivel egy informatikus négyszer annyi GDP-t állít elő, mint egy átlagos munkavállaló, így ha a hiányzó 15 000 informatikus állást feltöltenénk, 400 milliárd forintnyi GDP-többletet állítanának elő.

Mindemellett az is igaz, hogy nagyon kevés női informatikus van. Csak az egyetemi órákat figyelembe véve átlagosan egy 20-25 fős gyakorlaton 1, maximum 2 lány ül bent. Pedig egyrészt az egészséges munkakörnyezet részét is képezi, hogy női munkatárs is van, másrészt pedig vannak feladatok, amikre a nők alkalmasabbak. Ezen feladatok alatt nem a kávéfőzésre és a titkárnői szerepre kell gondolni. A nők átlagosan jobb kommunikációs képességgel bírnak, más szemszögből látják a problémákat, és ez sokat jelenthet egy projekt kimenetelében. Nem utolsó szempont, hogy minden projekt könnyebben eladható, ha nő is van a csapatban.

8.jpg

Ezt a hiányt betöltendő indult a Lányok napja kezdeményezés, amelyet pár évvel ezelőtt még önállóan szervezett meg az Informatika Intézet. Később alakult ki az országos mozgalom is, így a szegediek is csatlakoztak. A rendezvény minden év tavaszán kerül megrendezésre egyetemi körökben, és kifejezetten a még pályaválasztás előtt álló középiskolás lányoknak szól. (Kiemelném, hogy ez nem negatív diszkrimináció a fiúkkal szemben. A rendezvény célja csupán az, hogy helyreállítsa az egyensúlyt a szakmán belül, hiszen a régi sztereotípiák miatt a mai napig nagyon kevés lány jelentkezik informatikusnak.)

7.jpg

Az ilyen fél napos eseményeken a lányok betekinthetnek az informatika néhány izgalmas területébe, különböző technológiákat próbálhatnak ki. Ebben az évben például azok, akik még egyáltalán nem találkoztak a programozással, interaktív képeslapot alkothattak Scratchcsel, akik pedig egy kicsit jártasabbak voltak a témában, egy Mario-szerű játékot készíthettek Unityben. Kipróbálhatták a VR-t és az ehhez kapcsolódó egyetemi fejlesztéseket, valamint betekintést kaptak a robotprogramozásba. Számos előadással igyekeztünk minden terület szépségét megvilágítani, valamint nagy cégektől jöttek lányok, hogy megosszák a tapasztalataikat a fiatalabb generációval. A napot egy nagy pizzázással és beszélgetéssel zártuk. A lányok egyedül a jóképű egyetemista fiúkat kevesellték.

9.jpg

 

Mester Abigél

Szólj hozzá

ajánló ismeretterjesztő informatika természettudomány tehetséggondozás TTIK Lányok Napja