2016. máj 18.

Rendszerezd a káoszt!

írta: Rálik Alexandra
Rendszerezd a káoszt!

Cetlik helyett Evernote és Habitica

A napokban az időjárás is egészen olyan, mint az éppen csak elstartoló vizsgaidőszak: jó reménnyel kecsegtető, de csalóka, végül kettős érzeteket keltő. Egyrészt ugyanis az órákra való bejárás helyett megvan az az illúziónk, hogy "na, most aztán úgy osztom be az időmet, ahogy akarom", másrészt viszont az illúzió gyorsan darabokra hullik, amikor hiába minden felszabadult idő, valahogy mégis telnek a napok, a vizsgák meg csak torlódnak, mint a fenyegető viharfelhők. És közben még ott van pár lépésre a borfesztivál, a baráti kikapcs és minden egyéb, amire szintén szánni kell időt, hogy az ember ne bolonduljon meg a könyvtárba zárva.

Személy47022011.jpg szerint én már az egyetem kezdete óta próbálom megzabolázni az ilyenkor (meg úgy általában) kialakuló káoszt. Akinek nincs esze, legyen notesze, mondja a cseppet sem klisés népi bölcsesség, én pedig annak rendje-módja szerint színes cetlik, tapadós posztitek, telefonba bepötyögött jegyzetek, kézre írt emlékeztetők, határidőnaplóba vésett önfenyegetések világában tengetem napjaimat, hogy a nap 24 órája több legyen, a munka pedig (nagyjából) időben elkészüljön. Ennek ellenére van, amikor az ember hiába teszi ki képernyőkímélőnek a tanulj-vagy-meghal-egy-kiscica jellegű mémeket, a motivációnak se híre, se hamva. A cetlik elkeverednek a jegyzetek alatt, a telefonon csak szókeresőt játszol, a tapadós posztit lepereg a falról, és valahol az asztal mögött végzi. Mit lehet tenni: jöjjön a 21. század minden vívmánya! Az én legjobb barátom például az Evernote és a Habitica.

Talán sokak számára nem cseng ismeretlenül az Evernote app neve: csinos, letisztult alkalmazás ez sok funkcióval, ráadásul a semmit se felejtő elefánt a logója, ki tud annak ellenállni. Beállíthatsz rövid és részletes emlékeztetőket. Gyárthatsz olyan gyönyörű pipálgatós jegyzeteket bevásárlólistának vagy hétvégi ezt-ne-felejtsd-el listának, hogy majd' beleborzongsz, olyan szép. Készíthetsz fényképes emlékeztetőt, de ha marhára kreatív vagy (esetleg nagyon unatkozol), kézzel is firkálhatsz magadnak valamit. 

hero_evernote.png

Minden egy helyen, szépen, áttekinthetően - ez aztán nem pereg csak úgy le a falról. Másrészt viszont hiába rendszerezed a napi-heti teendőket, a spontán ötleteket és a fontos emlékeztetőket, a motiváció még mindig maradhat a béka feneke alatt.

Hadd mutassam hát be másik legjobb barátomat, a Habitica nevű játékos káoszrendező appot és honlapot! Az elv hasonló: legyen egy áttekinthető felület, ahol rendszerezed a tennivalóidat. Mindez két egyszerű, de nagyszerű dologgal egészül ki.

habitika.jpg

Egyrészt külön rendezheted az általános teljesítendő feladatokat (milyen beadandót kell megírnom? melyik vizsgára kell tanulnom? kinek kell e-mailt írnom? fel kell porszívóznom a héten? milyen cikket vállaltam az Eötvös Blogra? stb.), a mindennapos tevékenységeidet (napi torna, nyelvtanulás a Duolingón, x oldal szórakoztató irodalom elolvasása, elmosogatni stb.) és a jó és rossz szokásaidat (mínusz pontok a sorozatdömpingért, pluszok az olvasásért, mínusz a céltalan lődörgésért a Facebookon/Youtube-on/Tumblr-ön/akármin, plusz az effektív munkáért). 

Másrészt menő retróskodásban is részt vehetsz: lesz ugyanis egy avatarod, amit a feladataid teljesítésével és a jó szokásaid megtartásával nemcsak életben tartasz, de tovább is fejlesztheted spéci szerkókkal, állatkákkal, fegyverekkel és mindenféle jósággal. Ez tehát a játékba öltöztöztetett motiváció: teljesítsd a feladataidat, hogy megjutalmazd az avatarod és önmagadat (a teljesítésekkel ugyanis virtuális pénzt is gyűjtesz, amiből ajándék sorozatot, fél óra pihenést vagy bármi tetszőlegeset vehetsz magadnak - ez is a saját ízlésed szerint alakítható, ahogy az egész oldal). Bónusz pont, ha összefogsz a barátaiddal, hogy egymással versengjetek, esetleg összecsapjanak az avatarjaitok, hogy tovább fejlesszétek őket.

Színes, szagos, játékos. Minél jobban teljesítesz valamit, annál hidegebb (zöldebb, kékebb) színe lesz például a szokásoknak - minél régebben halogatod a teendőket, annál félelmetesebb pinkbe-vörösbe csapnak át. Az én külön kedvencem, hogy a jobb felső sarokban klassz régi videójátékos hangeffekteket is beállíthatsz a honlapon, hogy igazán teljes legyen az atmoszféra. Hogy is mondják: kellemest a hasznossal...?

habitika2.jpg

A kép csak illusztráció és tipp: te szabod meg, milyen teendőket és milyen módon szeretnél jutalmazni

Persze azért itt sem árt az óvatosság: személyes tapasztalat, hogy a túl sok felvitt feladat és teendő inkább hátráltat, mint motivál, ezért csak szépen, csigavérrel érdemes mindent feltöltögetni. Másrészt nagy segítség lehet egy-egy feladatot részfeladatokra bontani - máris kevésbé fenyegető az a több száz oldalasnak ígérkező tétel a záróvizsgára. Ezután pedig már csak a saját őszinteségünkön és becsületünkön múlik, mennyire követjük a játékszabályokat - mert csalni azt lehet, de mi értelme, ha nem készülünk el a feladattal?

A Habitica GYIK-jében rengeteg tippet találni, ha hirtelen nem tudnád, hogy hol kezdjed. Ha viszont világmegváltó terveid vannak, és most, az ambivalens vizsgaidőszak hullámvölgyeit kihasználva nemcsak a káoszt akarod rendszerezni, hanem az önmegvalósításra is szeretnél időt szakítani, kell még egy kis plusz motiváció. Próbálj ki valami újat - de ne ugorj egyből fejest a mélyvízbe, inkább ízlelgesd 30 napig! Lehet, hogy nem fog tetszeni, de az is lehet, hogy egy újabb jó szokással bővül majd a Habitica-listád.

 

 

Szólj hozzá

ajánló tipp videó tanulás ismeretterjesztő motiváció vizsgaidőszak app Evernote TED Habitica