2016. már 30.

Hans Zimmerről bővebben

írta: Sebestyén Edmond
Hans Zimmerről bővebben

Mind a mozifilm -, mind a zenerajongók elismerősen bólogatnak, ha szóba kerül a neve. A laikusok között is népszerű zeneszerző több mint 100 (!) mozifilm zenéjében működött közre.

hans-zimmer-the-icing-on-the-justice-league-cake-371437.jpg

www.moviepilot.com

Hogyan is érte el ezt az elismerően magas számot?

A német származású művész (szül.: 1957, Frankfurt) első nemzetközi sikerét még popzenészként érte el, a The Buggles tagjaként. Érdekesség, hogy a zenekar ezen videójával kezdte meg a sugárzását az MTV is. A filmzenei karrierje "Az én kis mosodám" című filmbe írt zenéjével indult el. Majd a kialakulóban lévő szóló karrierje során remekül jól ötvözte a régi és az új zenei irányzatokat a modern technikával. Ez vált a védjegyévé is, ugyanis az, amit szeretünk a zenéjében, hogy a film teljes képi világát át tudja költöztetni az akkordok közé, ez pedig nagyon kevesek kiváltsága. Mindemellett remekül integrálja az elektronikus zenét a nagy zenekari előadásokba is. (Hogy hogyan? Erről meggyőződhetünk a cikk végi információkból.)  

A karrierje fordulópontját az Esőember zenéjének megírása jelentette, amely az első olyan "filmje volt, amely Oscar-díjat nyert.  Ez követően számos Oscar-díjas vagy arra jelölt film zeneszerzője volt. Több magas rangú elismerést is magáénak tudhat, mint a 2 Golden Globe-,3 Grammy- és Tony-díj.

Érdekességek:

  • Nagy hatással volt rá Ennio Morriconénak A misszióhoz komponált zenéje.
  • 2000-ben a Gladiátor minden idők egyik legkeresettebb filmzenealbuma lett.
  • Gyakran dolgozik Ridley Scott-tal ( A nyolcadik utas: a halál, Gladiátor, Hannibal, A Sólyom végveszélyben)
  • Egyik legnagyobb rajongója Steven Spielberg, aki az Az utolsó esély dallamaiba szeretett bele
  • Teljesen magától tanult: mindent, amit tud, megfigyelések és együttműködések útján sajátította el.

A mai mozifilmek sikereihez ugyanolyan fontos mértékben hozzájárulnak a zenei elemek, mint a képi (látvány-) elemek is. A zenei élmény teljességéhez korunk egyik briliáns zeneszerzőjeként is emlegetett Hans remek érzékkel járul hozzá.

A művész többek között olyan nagyszerű sikerfilmekhez írt zenét, mint az Eredet, A Karib-tenger kalózai, A sötét lovag-trilógia, Mission Impossible, Oroszlánkirály, Pókember, Az őrület határán, A da Vinci-kód, Utolsó esély (a teljes listát itt olvashatod).

Első turnéja

2014-ben Revealed néven megrendezésre került egy elképesztő műsor, amelyet fentebb láthattok és amely sikerén felbuzdulva úgy döntöttek, hogy – az eddig hiánycikknek számító, értsd: évtizedek óta sikeres, ám ezelőtt még "önállóan" fel nem lépett – a Hans Zimmer-koncertturné 2016-ban fog útnak indulni.

Jó hír, hogy ennek az egyedi, különleges eseménynek Budapest is a főszereplője lesz! 2016. május 11-én több mint 70 zenész kíséretében fognak színpadra állni a Budapest Sportarénában. (A jegyek még kaphatóak!)

Az előadó szavaival zárnám a bejegyzést:

Mindig is arra vágytam, hogy egy hasonló koncertkörutat csináljak, és nagyon lelkes vagyok, hogy ez az idő végre elérkezett. Izgatottan várom, hogy rendkívül tehetséges zenészeimmel együtt olyan élményt nyújthassak a közönségnek, amiben még nem volt részük.

Források:
http://www.budapestarena.hu/program/hans-zimmer
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hans_Zimmer
http://www.ticketpro.hu/jnp/konnyuzene/1724534-hans-zimmer.html

Szólj hozzá

zene filmzene zeneszerző ismeretterjesztő filmajánló Hans Zimmer Oscar