2016. már 12.

Táplálékkiegészítők - Il. rész

írta: Nyerki Emil 'Galmon'
Táplálékkiegészítők - Il. rész

Amikor már nem elég a fehérje és a vitamin

Ha a kedves olvasó a cikksorozatom második részét követi, az két dolgot jelenthet: az általános ellenszenvet a tápkiegek iránt sikerült megtörnöm, vagy esetlegesen tényleg elkezdett érdeklődni irántuk. Múlt alkalommal már lefektettem az alapokat. Mi van akkor, ha valaki elkezd edzeni, odafigyel a táplálkozásra, szépen szedi a vitaminokat és issza a fehérjeturmixot, de: zavarja a sok izomláz? Szeretne az esetleges felesleges zsírtól hamarabb megszabadulni, de fél a termogén zsírégetőktől, vagy nehezen tud különböző gyakorlatokat végezni ízületi fájdalmak miatt? Ezekre az esetekre nyújt esetleges megoldást ezen része a sorozatnak. :)

 Aminosavak

Szerintem alapszinten mindenki tanult már róluk. Szervezetünk belőlük építi fel a fehérjéket, lényegében ezek alkotják az immunrendszert, ellátják a különböző metabolikus folyamatokat, és építik az izmokat. Látható, hogy igen hasznos dolgok. Bevitelük általában fehérjékkel történik, a különböző fehérjeturmixokon is rajta van, hogy melyik aminosavból mennyit tartalmaz. Viszont. Fizikai munka hatására nő az emberek aminosavigénye. De mitől is jobbak, mintha csak sima fehérjét enne az ember? Azonnal felszívódnak, mert nem kell lebontani őket. Alapvetően kétféle aminosavat szoktak javasolni a sportolóknak. Egyik az L-Glutamin. Lényegében egy mindenes aminosav, segíti az immunrendszer erősítését, mivel tápanyag a makrofágok és limfociták számára. Amelyik hatása minket viszont érdekel, az a következő: segít az izom regenerálódásban, illetve a glikogénraktárak visszatöltésében, emellett az izomsejtek térfogatának növelésében. Jól hangzik, nem igaz? Megtalálható kapszula és por formájában is, viszonylag könnyű fogyasztani. Por formájában fogyasztom, bár igen érdekes, hogy azt írták a véleményezésekben, hogy nincs íze vagy kimondottan finom. Egy egyszerű dologgal tudnám jellemezni az ízét: rakj egy szép szelet marhahúst 1 órára vízbe, majd idd meg a vizet. Szörnyű íze van, úgyhogy érdemes belekeverni valamibe, például az edzés előtti mixbe (már ha van olyan :) ).

Másik jelentősebb, amit sportolók szoktak szedni, a BCAA. Ez lényegében nem egy aminosav, hanem a három elágazó oldalláncú aminosav a leucin, a valin és az izoleucin. Ezek esszenciális aminosavak, vagyis a szervezetünk nem tudja őket előállítani, csupán táplálékkal tudjuk bevinni. Izomzatunk 35%-a ezekből az aminsavakból épül fel, így érthető, hogy miért érdemes belőlük minél többet fogyasztani. Emellett segítik a katabolizmus, vagyis az izomleépülés megakadályozását. Ez főleg olyanoknál lehet érdekes, akik nem szeretnék az izomtömegüket elveszíteni, viszont nagyobb mennyiségű zsírtól szeretnének megszabadulni.

 

Ízületvédők

Sokan úgy gondolják, hogy csupán öregkorban kell foglalkozni az ízületeikkel. A mai, alapvetően ülő életmódot folytató embereknél ez igaz is, de mi történik akkor, ha valaki elkezd edzeni? Mivel a terepen sár van, valószínűleg betonon kezd el futni, és rögtön bele a közepébe, nagy súlyokat fog emelgetni. Ez mind hatalmas megterhelés az mozgástól elszokott ízületeinek, ezért abba is hagyja, mert fájni fog a térde, bokája stb. Nagyon fontos, hogy szépen, fokozatosan kezdjük el az edzéseket. Futásnál kocogással, vagy nagyobb túlsúly esetén séta + futás váltogatásokkal, súlyzós edzéseknél pedig nem túl nagy súlyokkal, saját testsúlyos edzéseknél értelmes ismétlésszámokkal. 

Ha valakinek volt már valamilyen sérülése, vagy csupán alapból gyengék az ízületei, akkor érdemes valamilyen ízületvédőt szednie edzések előtt. Ezek segítségével enyhíthetők vagy teljesen megszüntethetők az ízületi fájdalmak. Sokféle van, a gyógyszertárakban általában Glükozamin, Kondroitin és MSM van. Miben más egy kondis és egy "sima" ízületvédő? Főleg a különböző pluszanyagoktól. Például az egyik a tojáshéjmembrán, ami segít az ízületek védelmében, mert természetes úton tartalmaz kondroitint, glükozamint és hialuronsavat. Jól hangzik, igaz? Másik nagy előnye,  hogy a benne lévő glükozamin-szulfát szintén tojásból származik. Nem hangzik valami nagy dolognak? A  glükozamin-szulfátot általában különböző tengeri puhatestűekből nyerik ki, aminek a hátránya, hogy vannak emberek, akik érzékenyek rá (például én is), így nekünk egy jó alternatíva lehet. 

 

L-karnitin

Fogyókúrázók és szálkásítók másik kedvenc "szere". Nem esszenciális anyag, az emberi szervezet képes előállítani természetes módon, viszont ez viszonylag kis mennyiségben történik. Mit is csinál? Zsírsavakat szállít a sejtek mitokondriumába (energiakészítő sejtszervecske). Magának a molekulának az alapját a lizin képezi, a különböző diétákban viszont alapvetően olyan anyagokat eszünk (pl. rizs), amelyeknek a lizintartalma alacsony, így a szervezetben is alacsony lesz ennek a szintje, tehát magának a karnitinnak a bioszintézise is. Mi ilyenkor a teendő? Külsőleg bevinni. Ezt sokféleképpen lehet megtenni. Vannak pezsgőtabletták, tabletták, folyadékok stb. Alapvetően bármilyen formában megtalálható. Edzés előtt érdemes ezeket bevenni nagyjából fél órával, és mire mész edzeni, legyen az bármi, ki is fejtik a hatását. 

De mi is ez a hatás? Az első néhány alkalommal érzed, hogy sokkal energikusabb vagy. Jobban mennek a gyakorlatok, tovább bírod stb. Sajnos a saját tapasztalatom az, hogy ez nem tart sokáig, az első 2-3 hét után már nem fogod érezni, viszont látványos a hatás. Sokan azt állítják, teljes mértékben tévesen, hogy átalakítja a zsírt izommal. Ez ugyebár biológiailag lehetetlen, de tény, hogy segít lebontani a zsírt és építeni az izmokat. Amire viszont figyelni kell, a karnitin szedése közben, hogy nem szabad túladagolni. Az elméleti maximum 3000 mg naponta. Kezdőknél, ha nem tudod hogyan reagálsz rá, érdemes 1000-1500 mg-ot bevenni, maximum játszol némi idő után a mennyiségekkel.

 

A következő részben szeretném bemutatni majd a hardcore anyagokat is, hogy ha valaki már jobban benne van az edzésben, neki mit érdemes szedni. :)

Nyerki Emil

Szólj hozzá

edzés ismeretterjesztő táplálékkiegészítő eötvös eötvös kollégium Eötvös Blog