2016. feb 28.

Földikutyák végveszélyben

írta: Szili Petra
Földikutyák végveszélyben

Ha veszélyeztetett fajokról esik szó, gyakran egzotikus állatok juthatnak eszünkbe, és bele sem gondolunk, hogy ritkaságokban hazánk sem szűkölködik. Például itt él a világ egyik legritkább emlősfaja, a délvidéki földikutya. Szomorú aktualitása van mostanában annak, hogy róla beszéljünk, hiszen néhány megmaradt élőhelyét is veszélyek fenyegetik. Egyesek odáig mentek, hogy már temették a magyar földikutyákat, azt állították, a határkerítések építésével végleg sikerült kipusztítani a fajt. Kíváncsiak voltunk, valójában mi a helyzet, ezért hívtuk meg dr. Csorba Gábort, a Természettudományi Múzeum Állattárának munkatársát a Biológia Műhely keretében. Ebben a cikkben bemutatjuk az előadása legérdekesebb pontjait.

Az első ránézésre nem túl vonzó földikutyáknak igen különleges életmódja van: tökéletesen alkalmazkodtak a föld alatti élethez. Nem rendelkeznek külső fülkagylóval, és farokkal sem, szemüket pedig bőr borítja, és, habár érzékszerveik csökevényesek, szeizmikus jelekkel való tájékozódásuk ellensúlyozza ezt, a fejükkel keltett jelek visszaverődését érzékelve navigálnak ásás közben. A földikutyák magányosan élnek, kifejezetten agresszívvá válnak, ha egy másik fajtárs téved a járatrendszerükbe, így a tájékozódás legalább annyira egymás elkerülését szolgálja, mint az akadályokét. Súlyos mizantrópiájukat csak a párzás idejére függesztik fel, de így sem valami szaporák, évente egy-két utódot hoznak a világra.

Azt, hogy mennyire veszélyeztetett helyzetben vannak a földikutyák, sokáig nem ismerték fel, ennek pedig az volt a legfontosabb oka, hogy nem tudták biztosan, hány fajról van szó. Régebben a koponya morfológiája alapján rendszerezték őket, de ez nagyon hasonló lehet, így tulajdonképpen csak néhány, széles elterjedésű fajban gondolkodtak. A genetikai vizsgálatok segítségével azonban kiderült: a földikutyák igen sok, nagyon kis egyedszámú, talajviszonyokra erősen specializált fajt alkotnak. (Ez amúgy annyira friss tudás, hogy az IUCN 2008-ban frissített Vörös Listájában még nincs benne.) Csak a Kárpát-medencében, ami a földikutyák elterjedésének nyugati határa, négyet találtak meg, közülük egy, a szerémségi földikutya, napjainkra kihalt. Hasonló sors várhat a délvidéki földikutyára is, ugyanis már csak néhány száz példány maradt fenn belőle, ami azt jelenti, hogy kb. hússzor ritkább az óriáspandáknál. (És csak a miénk! Na jó, kicsit a szerbeké is.) Élőhelyeit több tényező is fenyegeti: a beerdősülés, az intenzív mezőgazdasági művelés vagy az iparterületek térnyerése is szerepet játszik a helyzet súlyosbodásában.

A magyar kutatók egyébként élen járnak a földikutyák tanulmányozásában: alaposan dokumentálták a hazai és a környező határon túli állományokat. Nagy eredményük, hogy hosszas kutatómunka után sikerült megvalósítani egy populáció áttelepítését is. Ez azonban nem megoldás, mivel nagyon sok tényezőnek kell megegyeznie a két élőhely között, így valószínűtlen, hogy a tényleges veszélyben lévő állományokat bárhová is át lehetne helyezni. Ha már itt tartunk, földikutyát fogni nem egyszerű dolog: a kutatónak a túrást megtalálva ki kell ásnia a járatot, majd a keletkezett lyuk mellett türelmesen várakozni, lehet, hogy csak fél órát, de legrosszabb esetben akár nyolc órát is, mire az állat felbukkan, hogy földdel eltömítse a nyílást. Ekkor a járat lezárásával meg kell őt akadályozni a menekülésben, majd elkapni.

foldikutya.png

A jelenleg elérhető IUCN Vörös Lista-oldal... legalább elismerik, hogy hiányos és elavult.

Természetesen minket is, mint mindenki mást, a migránshelyzet kapcsán épített határkerítés kérdése foglalkoztatott a leginkább. Ez azért veszélyes a földikutyákra, mert Kelebia térségében pont az egyik legnagyobb és ezidáig legbiztonságosabbnak tűnő élőhelyüket vágja ketté. Aggodalomra adott okot az is, hogy a rohamtempóban történő megvalósítás miatt nem volt valódi lehetőség a kockázatelemzésre, a természetvédelmi szempontok jó szokásuk szerint sokadik helyre szorultak vissza, a szakemberek pedig úgy érezték, hogy kivonták őket a párbeszédből. Ennek kapcsán csírázott ki az a médiahisztéria, ami lényegében arról szólt, hogy a kormányunk veszni hagyta az egyik legnagyobb természeti értékünket. Szerencsére a történet végül sokkal kevésbé drámai véget ért: mivel betartották az ígéretüket, nem dolgoztak munkagépekkel a területen, illetve a kerítés nincs folytonos alappal ellátva, ezért a földikutyák zavartalanul vészelték át az építkezést, az élőhelyük egybefüggő maradt. Sőt, két szempontból még jót is tett nekik ez az egész hajcihő: egyrészt a kerítés mentén mindkét oldalon jókora sávban kiirtották a cserjéket, tehát kvázi elvégezték az élőhely szükséges karbantartását, plusz a médiahisztéria végre felhívta az emberek figyelmét a délvidéki földikutya értékére.

Utóbbi jelenségnek a fő pozitív hozadéka, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felismerte, milyen nagy a probléma, és hogy eddig magányos tudósok szélmalomharca volt az ügy, ezért egyik kiemelt prioritásukká tették a földikutyák védelmét. Szükség is van a szakértő segítségükre, ugyanis Baja mellett épp egy másik földikutya-élőhely van veszélyben. A földterületet megvásárolták, és engedélyt kaptak arra, hogy napelemparkot létesítsenek rajta. Azzal érvelnek, hogy a földikutyákat nem fogják zavarni a föld felett elhelyezkedő napelemek, azzal viszont nem számolnak, hogy a forgalom, a rögzítő elemek, a munkagépek ugyanúgy a kihalásukat okozzák. Az áttelepítés sajnos kvázi reménytelen, ezért az építkezést mindenképp meg kell akadályozni, védetté kell nyilvánítani a területet. Talán az, hogy a földikutyák bekerültek a köztudatba, valamint a természetvédelmi szervezetek támogatása végül segít megmenteni a világ egyik legritkább emlősét.

A kopaszok és a kevesek

 

A cikk szerzői közvetlenül a megírás után szomorúan tapasztaltak néhány hamis információt, ami kering a földikutyákról. Nem, nem ezek a ronda kisrágcsálók azok, akik látszólag nem öregszenek és sosem lesznek rákosak. Akikre ez az állítás igaz, és emiatt biológiai kutatások kereszttüzében állnak, azok a csupasz turkálók. A két állatfaj (még akkor is, ha most nagyvonalúan egy fajnak kezeljük az összes földikutyát) nem sok közös vonással rendelkezik. Nos, először is, a csupasz turkáló, ahogy a neve is mutatja, bunda nélkül kénytelen a föld alatt tengetni napjait, a földikutyák meg szőrösek, ez alapján első ránézésre megkülönböztethetjük őket. Az életmódja is teljesen más, hiszen királynők által uralt nagycsaládokban él. Ráadásul itthon csak állatkertben lelhetjük fel példányait, hiszen az eredeti élőhelyük Afrikában van, míg a különböző földikutyafajok Magyarországtól körülbelül Törökországig terjedtek el. A csupasz turkáló azért is lehet modellállat, mivel élőhelyén eléggé gyakori, a Vörös Lista a nem veszélyeztetett kategóriába sorolja. Nyilvánvalóan a földikutyákkal, tekintve hogy mennyire fragmentáltak az állományaik, akkor se nagyon lehetne kísérletezni, ha tényleg ott csörgedezne az ereikben az örök élet titka. A félreértés oka valószínűleg egy egyszerű nyelvészeti nyalánkság: angolul ugyanazzal a névvel illetik a két fajt, mindkettő mole-rat nekik, csak az előtag más. A csupasz turkáló neve naked mole-rat (csupasz, utalva nyilvánvaló szőrtelenségére), a nyugati földikutyáé pedig lesser mole-rat (kisebb, feltehetően arra utal, hogy apróbb testméretű a keletebbre élő rokon fajoknál). Aki mindezt nem hiszi, tekintse meg a csupasz turkálókat a Vadasparkban!

 

Szili Petra

Árva Hédi

 

Szólj hozzá

tudomány ismeretterjesztő természettudomány műhelyek földikutya biológia műhely határkerítés