2016. feb 16.

Táplálékkiegészítők - I. rész

írta: Nyerki Emil 'Galmon'
Táplálékkiegészítők - I. rész

Hatalmas segítség vagy maga az ördög?

Mióta elkezdtem komolyabban edzeni, szinte minden szabad percemet azzal töltöm, hogy különböző hatóanyagoknak és számomra ismeretlen táplálékkiegészítőknek nézek utána. Miért is fontos ez? Nem lehet ezek nélkül edzeni? Mielőtt belemennék a különböző táplálékkiegészítők (továbbiakban a kondiban is használt terminus technicust alkalmaznám: tápkieg) részletes kifejtésébe, egy kis általános bevezetőt szeretnék adni. Egészséges életmódunk része a minőségi és rendszeres táplálék, emellett a rendszeres mozgás. Melyik alatt mit kell érteni? Minőségi étel alatt azt értem, hogy nem folyamatosan gyorskajáldában eszünk (egyébként azok nem annyira rosszak, mint gondolják őket), kiegyensúlyozott a fehérje-, szénhidrát-, zsír- és a vitaminbevitelünk. Ez nem azt jelenti, hogy csak salátát eszünk natúr csirkemellel, hanem hogy minél változatosabban, finom, laktató és egészséges dolgokat fogyasztunk. A másik fontos dolog a rendszeresség. Azt szoktam mondani, hogy ha az ember nem figyel erre, akkor először a napi 3 étkezéses étrendet szokja meg, utána álljon át a napi 5-re. Soknak tűnik? Nem az! Nem kell teleennünk magunkat, hogy utána guruljunk a dolgunkra. Ami még jól esik, csak annyi kell. Igazából, ha az étkezés rendben van, akkor már nagyon sokat tettünk azért, hogy egészségesen éljünk. A fogyás, a szálkásítás, a jobb alak kb. 70%-ban ezen múlik. 


A másik nagy fejezet a mozgás. Ez mindenkinek szíve joga, hogy mit csinál. Valaki a futásra esküszik, van, aki a súlyzós edzésre, van, aki úszik, van, aki jógázik. Itt inkább azt kell mérlegelni, hogy mi a cél. Egy, mondjuk 110 kilós embernek, aki fogyni szeretne, egyértelmű, hogy nem érdemes futással kezdenie, mert kikészíti az ízületeit. A séta + súlyzós edzés jó kombó lehetne. Míg egy 80 kilós ember, aki szeretne izomtömeget növelni, annak vigyáznia kell a futással, nehogy lefogyja a nehezen megszerzett izomkilókat. Szinte mindegy, mit edz az ember. Két dologra kell nagyon odafigyelni: legyen rendszeres az edzés (heti 3, hétfő-szerda-péntek első időben), és ne essen át az ember a ló túloldalára, hirtelen nem szabad sokat edzeni, a szervezetnek kell a regeneráció. 

Ahhoz, hogy ezeket a célokat el tudjuk érni, hatalmas segítséget jelentenek a tápkiegek. Általános tévhitek közé tartozik az "újoncok" és a "civilek" között, hogy ezek ártanak, mindegyik szteroid stb. A legtöbb természetes forrásból van izolálva (kivonva), és lényegében egy adott anyag koncentrált változata, felesleges mellékanyagok nélkül. A következőkben (valószínűleg több rész is lesz) szeretném bemutatni a legelterjedtebb tápkiegeket, melyik mire is jó, ezzel eloszlatni a távhiteket és a félelmeket. Főleg azokról tudok részletesen írni, amiket jómagam is használok, hiszen ezeknek ismerem a hatását. :) Nincs más hátra, mint előre, vágjunk is bele.

Vitaminok:

Az egyik legfontosabb tápkiegek. A szervezetünk működéséhez elengedhetetlenek, hát még ha elkezdjük terhelni őket. Nagyjából álomkép, hogy be tudod vinni a szükséges mennyiséget a kajából. Felejtsd el. Másik, ami fontos: Semmi különbség nincs a táplálékban és a kapszulában lévő vitamin között! Kémiailag tökéletesen megegyezik, maximum annyi a különbség, hogy a tablettás nagyobb mértékben szívódik fel, mert arra lett tervezve. Nem szabad velük túlzásba esni, de nagyon jó multivitaminok vannak. Én kétfélét használok főleg, egyik a Béres Actival Max, másik pedig a Scitec cég (bevallom, az ő cuccaikat használom, így elfogult vagyok) Mega Daily One Plus. Mindkettőből napi egyet kell bevenni, így nincs vészes áruk. Az utóbbi kicsit erősebb, de sportolóknak lett csinálva, míg a másikat bárkinek tudom ajánlani. 

Termogén zsírégetők:

A híres neves fogyibogyók. Nem kell tőlük csodát várni, nagyon egyszerű mechanizmussal működnek. A lényegük az, hogy különböző anyagcsere-gyorsító anyagokat tartalmaznak. Ilyenek például a nagy mennyiségű koffein, zöldtea-kivonat, HCA, CLA stb. Az utolsó kettőt szeretném megmagyarázni kicsit jobban. A HCA egy trópusi növény kivonata. Szervezetünk, ha nem használja fel a bevitt kalóriákat, akkor zsírként raktározza el azokat. Ezt a mechanizmust tudja valamilyen szinten megakadályozni a HCA. CLA, másnéven konjugált linolsav, lényegében arra jó, hogy a zsírsejtek mennyiségét és méretét csökkentse. Egyik anyag sem csodaszer, rendes táplálkozás kell, hogy tényleg értelmes hatásuk legyen. A koffein miatt ráadásul vigyázni kell ezekkel az anyagokkal, fokozatosan kell őket beszedni, nehogy szívproblémákat okozzon. Ha valakit esetleg érdekel, Biotech USA ("konkurens" cég számomra, de könnyű elérni a termékeiket) Super Fat Burner, vagy pedig a Scitec Revex-16 termékének érdemes utána nézni. 

  Fehérjék:

Véleményem szerint a második legfontosabb tápkieg a vitaminok után. Hogy miért? Az emberi szervezetben minden izom fehérjékből épül fel, sőt az immunrendszert is erősíti egy bizonyos mennyiségű fehérjebevitel. Egy "civilnek", aki csak az életét éli, nagyjából naponta 1 gramm fehérjét kellene bevinnie minden testtömegkilogrammra számolva, míg ez az edzést végzőknek felmegy 2-3,5 gramm közöttire (edzésformától függően). Ezt mondhatjuk, hogy baromi sok. Egy átlagos 70 kg-s férfinél ez 140 grammot jelent, ha edz. Hogy könnyebb legyen elképzelni: 100 gramm csirkemellben van 20 g fehérje, tehát 1,4 kg-t kellene megennie. Látható, hogy hihetetlen gyorsan megunná a csirkemellet. Sok hülyeséget hallok vissza a fehérjékkel kapcsolatban, ezeket szeretném most összegezni:

- Miért kell ilyen mű vackot enned?

- Nem lesznek ettől felfújtak az izmaid?

- Amint nem szeded, úgyis elveszíted az izmaidat.

- Nem veszélyes?

- Hogy tudod azt a löttyöt meginni?

- Csak fogyni akarok, nekem minek ez?

- Vega/Vegán/vallási okból úgysem tudja ezt mindenki szedni.

 

1.: Nem mű vacak! Minden cég valamilyen természetes anyagból vonja ki (fajtákról kicsit később), emészti elő, és ízesíti a fehérjeporokat. Az egyetlen mű benne maximum az emésztőenzim, de az is csak azért, mert egy fejlesztettet használnak, tehát kvázi természetes. 

2.: Nem, ugyanúgy, ahogy a csirkemelltől sem. Nagy előnye, hogy nem viszel be vele plusz zsírt, mint egy olajban kisütött csirkemellel. Emellett nagyon finom is (az 5. válaszban kifejtem).

3.: Persze, ha nem töltesz bele benzint, az autód sem működik. Ha nem akarsz veszíteni az izomzatodból, be kell vinned legalább a minimális fehérjemennyiséget. Tudni kell, hogy a szervezetünk szilárd tápanyagokra van tervezve, így ez tényleg csak kiegészíti a diétádat. 

4.: Valamilyen szinten de. Ha túl sok fehérjét eszik az ember, akkor az árt a vesének. De ez a csirkemellnél is igaz, nem csak a turmixoknál. A víz is veszélyes, ha egyszerre több litert megiszol, úgyhogy alaptalan félni.

5.: A kedvenc kérdésem. Hihetetlenül finom! Amit edzések után iszom, az csokis-mogyorós, a legjobb édességkiváltás. Laktózmentes tejjel meg majdnem, hogy túl édes nekem, pedig édesszájú vagyok. Scitecnél 35 íz van, és folyamatosan fejlesztik, a BioTech USA-nál tudtommal 30, és elég érdekes ízek is, mint a kiwi vagy a barackos joghurt. (Kollégistáknak fel szoktam ajánlani, hogy ha gondolják, kóstolják meg ;) )

6.: Fogyni szeretnél? Tökéletes választás a fehérje. Egyrészt figyelni kell a bevitelére, mert különben zsír mellett izomból is fogysz, másrészt ki tud váltani étkezéseket. Reggelire fehérjével megcsinált zabpehely vagy vacsorára a tejes fehérjeturmixnál nincs is jobb! Finom és egészséges. Az sem mellékes, hogy nehéz ennyire tiszta fehérjeforrást találni. 30 g-os adagból 20-22g fehérje. Sokan sajtokkal, tejjel stb.-vel próbálják kiváltani a húst, de azokban nagyon magas például a zsírtartalom, tehát 100%-os alternatívája nincs. 

7.: És akkor el is értünk az egyik legfontosabb kérdéshez, amit kiegészítenék azzal is, hogy milyen érdemes vennünk. Több forrásból származó fehérjék vannak, egészen pontosan én 3 jelentősről tudok:

- Marha: a marhahúst emésztik el, hogy ténylegesen csak fehérje maradjon. Mindegyik közül a leggyorsabban felszívódó fehérje, edzés utánra tökéletesen alkalmas, hogy robbanásszerűen feltöltsd az izmaidat anyaggal.  Nagy előnye, hogy a szója- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják bárminemű probléma nélkül. Az állagról sajnos nem tudok véleményt írni, ezt a fehérjét még nem próbáltam. Elég drága, főleg prémiumkategóriás fehérjéket csinálnak belőle.

- Tejből kivont: ezen belül is kettővel kell foglalkozni, a tejsavó- és a kazeinfehérjével. Mindkettő közepes árú, viszont a felszívódási sebességük más. Előbbi az egyik legelterjedtebb, hiszen közepes árú, viszonylag gyors felszívódású, viszont lassítható. Például edzés után vízzel keverem ki, míg este tejjel. Utóbbit inkább estére szokták javasolni, mert igen lassú felszívódású.

- Szója: árban ezek a legolcsóbbak, viszont nagyjából a kazeinfehérjékkel egyezik meg a felszívódású képességük, tehát nem a legjobb. Egyetemisták gyakran használják, hiszen mondjuk egy fél havi ösztöndíjból tudnak 4 kg-t venni, ami pedig 2-3-4 hónapig elég. 

Ezeken kívül sok egyéb, speciális változat van, ezekhez viszont nem volt szerencsém, így nem tudok véleményt mondani. 

A legidegesítőbb kérdés, amit főleg a fehérjékkel kapcsolatban megkapok mindig: hogy tudsz ennyi pénzt rá költeni? Számoljunk. Egy kiló csirkemell legjobb esetben egy ezres (a könnyű számolás miatt is kereket mondok). Ebben van 200 gramm fehérje. Scitec 100% Whey Protein Pro (fent a képen, én is ezt használom) 1 kg-s kiszerelése 7000 forint, amiben van 30 adag, vagyis 660 gramm fehérje. Ez 3,3x több, mint a húsban. Emellett megnézem azt az embert, aki naponta meg tud enni 1 kg csirkemellet. Minél nagyobb kiszerelést vesz az ember, annál olcsóbb adagonként. Nekem egy 2,35 kg-s fehérje már több mint egy hónapja megvan, és napi 2-3 adagot iszok belőle. 

Remélem, ezzel a résszel fel tudtam kelteni a teljesen antitápkiegisták érdeklődését! 

 

Szólj hozzá

edzés ismeretterjesztő egészség táplálékkiegészítő eötvös