2015. dec 02.

Alkímia mindenek felett

írta: Nyerki Emil 'Galmon'
Alkímia mindenek felett

avagy egy animeajánló

Mostanában lehet mondani, hogy új reneszánszukat élik a különböző animék. Jómagam is nagy rajongója vagyok a műfajnak, mert szinte mindig hozza az elvárt színvonalat, és ki tud kapcsolni 20-40 percre, ami ideális ebéd mellé és az azt követő sziesztában. Mostanában egy (ami valójában kettő) sorozat az, ami igazán megfogott, napról napra vártam, hogy mikor ülhetek már le megnézni a következő részt. Ez az anime a Fullmetal Alchemist és a Fullmetal Alchemist Brotherhood volt.

De miért is van belőle kettő? Amikor vége lett az elsőnek, a rajongók követelték a folytatást, vagy hogy csináljanak egy alternatív sorozatot is, hiszen az eredeti animének és a második sorozatnak nem sok köze volt egymáshoz a fő történetvonalon kívül. A Brotherhoodra mondják, hogy sokkal  jobban követi a mangát, erről viszont sajnos nem tudok véleményt formálni, mert nem volt lehetőségem olvasni.

De vágjunk is bele a történetbe, amíg még közös. Két főszereplőnk van, Edward 'Ed' Elric és Alphonse "Al' Elric. Mindketten alkimisták, lényegében varázslók, akik alkimista kör segítségével és komoly kémiai tudással felvértezve módosítják a körülöttük lévő anyagokat a kedvük szerint. 
Például egy vasdarabot úgy formálnak, transzmutálnak,  ahogy szeretnének, mondjuk egy szép szoborrá. Édesapjuk elhagyta őket, s mikor az édesanyjuk betegségben elhunyt, a tabuhoz nyúltak: a humántranszmutációhoz. Összeszedték az emberi test kémiai összetételét, majd elkezdték a transzmutációt, viszont balul sült el, hiszen megfeledkeztek az alkimisták legfontosabb szabályáról: az egyenértékűség elvéről. Amennyit kapsz, azzal egyenértékűt is szükséges adnod. Al az egész testét veszítette el, míg Ed csak a bal lábát, viszont feláldozta a jobb karját, hogy visszahozhassa öccse lelkét, és egy páncélhoz tudja kötni. Ő maga pedig egy automailnek nevezett robotvégtagokat kapott. Amint a felépülés megtörtént, elindultak megkeresni a bölcsek kövét, hogy visszaszerezzék a testüket. Eddig nagyjából mindkét sorozat megegyezett, s talán még nem is spoilereztem, hiszen ezt bármelyik ismertetőben megtaláljátok. A következőkben viszont erősen spoilergyanús részek is lesznek, aki nem szeretné ezeket megtudni, kérem, itt hagyja abba az olvasást! Lapozz a végére az összegzéshez :)

 

A karakterek jelleméről és ezek változásáról szerintem könyvet lehetne írni, ami pedig egy blogcikk méreteiben egy kicsit erős lenne, így nem is térek ki rá. Ebből a szempontból talán a legnagyobb különbség a karakterek érettsége, legyen szó a döntéseik komolyságáról, vagy akár a humorukról.

Történetvezetésben teljesen különbözik a két sorozat. Az eredetit inkább lineárisnak mondanám, 1-2 epizódban van kisebb-nagyobb kitérő más szereplők szemszögéből, de főleg a testvérek oldaláról nézzük a történéseket, míg a Brotherhoodban több oldalról is rálátást nyerünk, ráadásul messze több karakter is van benne. Mindenki megszerethető vagy meggyűlölhető, attól függően, hogy milyen karakterről van szó. Bekerültek szerelmi szálak is, illetve kiderülnek, hogy hogyan jönnek létre a homonculusok (gonoszok). 

Ha már szóba jött a téma, szerintem ez a legnagyobb különbség a két sorozatban. Míg az eredetiben homoculusok születnek, ha valaki vissza akar hozni valakit az életbe a már említett humán transzmutációval, a Brotherhoodban egy Apa nevű "lény" hozza őket létre különböző módszerekkel. Elpusztításuk is teljesen különbözik, hiszen míg az első kiadású sorozatban annak a csontváz kellett, aki miatt létrejöttek, az új kiadásban "csupán" annyiszor kellett őket megölni, hogy a regenerációs képességük ne tudja őket feltámasztani. 

 

Spoiler alert vége

Összefoglalásként annyit mondhatunk, hogy a különbségek tárháza közel végtelen, ráadásul a második sorozat minőségén meglátszik az eredetihez képest eltelt pár év, így még mindig azt javaslom, hogy mindenki nézze végig mindkettőt. Egy ebédhez egy rész, tanulás közben 20 perces pihenőnek, lefekvés előtt stb. :) Érdemes, véleményem szerint igen tanulságos is a sorozat, sőt még a tipikus japán vonások sem különösen látszanak rajta.

Szólj hozzá

ajánló anime Fullmetal Alchemist Eötvös Blog Fullmetal Brotherhood