2015. nov 30.

"Szép város Kolozsvár, majd ott lakunk a Szamosnál..."

írta: ildicosafrod
"Szép város Kolozsvár, majd ott lakunk a Szamosnál..."

Kutatási és tanulási céllal 2008 óta többször megfordultam Kolozsvárott, és erről szeretnék nektek egy kis szösszenetet írni.

 

Legfontosabb, hogy készüljetek fel a román nyelv teljes ismeretére, hiszen sem a könyvtárban, sem a levéltárban nem ismernek más nyelvet. A JATIK-kel ellentétben semmi sincs angolul feliratozva, а magyar nyelv használata szintén ritkaságszámba megy, azonban szerencsére van pár magyar nyelvű, magyar nyelvet ismerő alkalmazottjuk, ami a nehezebb esetekben nagyon nagy segítséget jelenthet. A semmi alatt nem kizárólag az információs táblákat és egyéb eligazodást segítő feliratokat értem, hanem a könyvtári beiratkozó papírt, amely kizárólag román nyelvű, papíralapú, és olyan adatokat kér, mint például hogy hol szálltál meg a városban és milyen szándékkal szeretnél beiratkozni.

A város önmagában megér egy misét, hiszen három vallás egyesül egy helyen: a római katolikust jelképező Mátyás téren álló Szent Mátyás székesegyház, tőle nem messze a hófehér unitárius templom (az első képen a háttérben látható a tornya), és végül a nemrég felújított Farkas utcai református templom, amely előtt Sárkányölő Szent György szobra található. A leghíresebb azonban a Mátyás királyt ábrázoló hatalmas szoboregyüttes a Szent Mihály templom tövében, a csatolt kép szemléletesen fejezi ki a műemlék monumentalitását.

 

matyas_szobor.jpg

 

A mögötte lévő utcában található Mátyás király szülőháza, amelynek udvarán, a Mátyás szoborral szemben az Anyafarkas szobor áll, amelyet az "anya Róma" adományozott Kolozsvárnak, és ami jelenleg a sétálóutcaként funkcionáló Hősök útján található.

 

matyas_szulohaz.jpg

 

Személyes kedvenceim a középkori várfal maradványai, amelyek közül mára már csak a Szabók bástyája áll az eredeti huszonnégy darabból. Ezzel szemben magasodik egy már 2008 óta épülő, de máig el nem készült ortodox templom.

 

szabok.jpg

 

A sétatér, amely egy több hektáros park a Szamos mentén, szintén felújításon esett át az évek alatt. Itt áll az 1956-os magyar forradalom erdélyi áldozatainak az emlékműve - egy forgatható börtönajtó. A felújított kaszinó tövében pedig egy nyílt téri konditerem található.

 

park.jpg

 

Végül következzen pár, számomra különleges kép. Fogadjátok szeretettel!

 

random.jpg

 

Ámán Ildikó

Szólj hozzá

külföld beszámoló város ismeretterjesztő eötvös kollégium Románia Kolozsvár Eötvös Blog