2015. máj 05.

Eötvös Konyhablog - Az Első Kihívás

írta: MasterChef
Eötvös Konyhablog - Az Első Kihívás

avagy az étel nem babostorta...

Kollégiumunkban egy lelkes hallgatónk, a titokzatos álneve alatt rejtőzködő MasterChef azzal az ötlettel állt elő nemrégiben, hogy könnyen elkészíthető receptekkel örvendeztetné meg hallgatótársait - de nem is akárhogy! Hétről hétre várja a javaslatokat a kollégistáktól, hogy milyen hozzávalókból dolgozhat (vagy éppen kinek mi van a hűtőjében...), amikből a hétvége folyamán kiötöl egyszerű, de nagyszerű menüket. És hogy mi sült ki az első próbálkozásból? Nézzük!

Kedves Kollégisták!

Örömmel olvastam a sok lelkes hozzászólást, amelyekben hozzávalókat javasoltok a (várhatóan cikksorozattá fejlődő) Eötvös Konyhablog első részéhez.

Emlékeztetőül, az általatok említett alapanyagok a következők voltak:

  • tojás
  • petrezselyem
  • gomba
  • bors
  • csirke
  • fokhagyma
  • főzőtejszín
  • répa

Sajnos azzal kellett szembesülnöm, hogy ha az összes hozzávalót egy, esetleg két étel elkészítéséhez szeretném felhasználni, akkor olyan receptet lennék kénytelen megosztani veletek, amelynek elkészítése a kollégiumi konyhákénál jobb felszereltséget, nagyobb teret, és legfőképpen sokkal több időt igényelne, mint amennyi egy átlag kollégista rendelkezésére áll, ha szeretne gyorsan valami finomat főzni.

Éppen ezért úgy döntöttem, hogy ha kimaradna valamelyik hozzávaló, akkor az sem kerül a süllyesztőbe, hanem félreteszem egy későbbi alkalomra, amikor lehet, hogy pont arra lenne szükség a tökéletes recept megtalálásához. Ezért a kellemetlenségért mindenkitől elnézést kérek, és remélem így is aktív támogatói és olvasói maradtok ennek a blognak.

Igyekszem hétről hétre egy teljes menüt összeállítani, levessel, főétellel és desszerttel vagy salátával. Ez persze csak iránymutatásul szolgál, hiszen a konyhaművészet lényege, hogy nincs rossz étel, csak új recept! Mindenkit arra bátorítok, hogy kísérletezzen, hiszen nagyon kevés dolog van, amivel végleg el lehet rontani egy ételt, és a hibákat mindig helyre lehet hozni. Ehhez persze arra van szükség, hogy próbálkozzunk és hibázzunk, mert abból lehet tanulni. Egyre jobban megismerjük a sütés-főzés alapfolyamatait, belelátunk a „miértekbe” és „hogyanokba”, és eljuthatunk arra a szintre, ahol már receptkönyvre sem lesz szükség, hiszen már a rendelkezésre álló hozzávalók listájából összeáll a fejünkben a terv, és hosszas kutatás nélkül foghatunk kést és fakanalat a kezünkbe.

Bevezetőnek ennyi talán elég is (még sok is…- mondhatjátok), úgyhogy irány a konyha, alkossunk!

 

 

  • Köménymagos tojásleves

Bizonyára sokunknak vannak emlékei az iskolai menzán felszolgált „mosogatórongy levesről”. A piros lében úszkáló, azonosítatlan fehér darabkák valahová a finomfőzelék és a Stefánia vagdalt közé sorolja be ezt az ételt, pedig finom is lehetne.

A legnagyobb előnye, hogy hihetetlenül gyorsan elkészül, és szinte semmi nem kell hozzá. Az elkészítése mintegy 15 percet vesz igénybe, és nincs szükség hosszas előkészítő műveletekre sem.

Lássuk a hozzávalókat!

Hozzávalók:

  • 2-3 ek. olaj vagy más zsiradék (olívaolaj nem javasolt, mert nem bírja a magas hőmérsékletet)
  • 1 púpozott ek. liszt
  • 3 tojás felverve + 1-2 tojás személyenként
  • őrölt fűszerpaprika
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • (babérlevél)
  • (petrezselyemzöld)
  • (ecet)

Elkészítés:

Az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és kis lángon folyamatosan kevergetjük, míg el nem kezd pirulni.

Ekkor hozzáadunk kb. 1 ek. fűszerpaprikát, és felengedjük 1 l vízzel, nehogy leégjen a paprika, mert keserű lesz tőle a leves. (A köményt is hozzáadhatjuk ekkor, ha megpirul, sokkal intenzívebb íze lesz.)

Fűszerezzük sóval, őrölt köménnyel, borssal és babérlevéllel (Ez utóbbi elhagyható, de még finomabb lesz tőle.), majd felforraljuk.

3 tojást felverünk, és óvatosan, állandó kevergetés mellett belecsorgatjuk a forrásban lévő levesbe.

1-2 perc főzés után személyenként 1-2 tojást egészben beleütünk a levesbe, vigyázva, hogy ne nagyon fussanak szét. Ezt megtehetjük úgy, ha ismerjük a tojás származását, és biztosak vagyunk benne, hogy nem záp, hogy (a héj megmosása után) a leves felett törjük fel, és egyből beleöntjük. Bolti tojás esetén érdemes egy pohárba egyesével feltörni a tojásokat, és abból beleönteni a fazékba, így biztos nem kerül romlott tojás az ételbe. Ha benne vannak az egész tojások, kis lángon 5 percig főzzük.

Ha elkészült, ízlés szerint ecettel és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesíthetjük, vagy friss kenyeret tépkedhetünk bele.2014-02-12_17_36_42_0.jpg

Kép forrása: http://aprosef.hu/tojasleves_recept_II

  • Tejszínes, gombás csirke

Mikor az ötleteiteket olvastam, rögtön ez a recept ugrott be. Egyrészt, mert nagyon szeretem, másrészt pedig már én is elkészítettem a kollégiumban, és tényleg egyetlen edényben meg lehet főzni, így nem marad utána hegynyi mosatlan.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 20 dkg csiperkegomba (Vagy bármilyen más, amilyet szerettek, vagy amilyenhez hozzájuttok. Leginkább a sárga rókagomba, a lila pereszke és a szegfűgomba illik ebbe az ételbe, de nagy őzlábgombával vagy óriáspöfeteggel is finom.)
  • olaj
  • bors
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. mustár
  • kevés liszt (normál vagy gluténmentes, kinek mire van szüksége)

Elkészítés:

A hagymát finomra aprítjuk, a csirkemellet felkockázzuk (1,5 cm * 1,5 cm), a gombákat tetszőleges méretűre vágjuk, a lényeg, hogy ne legyen túl nagy a méretkülönbség a csirke és a gomba között.

Az olajat felforrósítjuk, és először a hagymát pirítjuk meg (elég üvegesre, nem kell, hogy barna legyen), majd a csirkemell kockákat futtatjuk meg, hogy kifehéredjenek, ezáltal nem száradnak ki a későbbiekben. Ha a csirke levet eresztene, akkor ezt forraljuk el, és utána adjuk hozzá a feldarabolt gombát. Enyhén sózzuk, majd kevergessük, nehogy leégjen, és ha a gomba nem ereszt elég levet, öntsünk alá egy kevés vizet. Fedjük le, és időnként ellenőrizve és megkeverve pároljuk, míg minden összetevő meg nem puhul. Ha ez kész, vegyük le a fedőt, és szórjunk rá egy kis lisztet (kb 1 ek.), majd keverjük össze, ettől a végén szépen be fog sűrűsödni.

„Halkítsuk le” a tüzet, öntsük hozzá a tejszínt és a mustárt,a fokhagymát késsel vágjuk apróra, vagy nyomjuk át fokhagymanyomón. Borsozzuk, és ha kell, sózzunk még rajta.

Folyamatosan kóstolgassuk, és ha minden puha, és az ízek is összefőttek, akkor elkészült. Köretnek párolt rizst vagy penne tésztát ajánlok hozzá.

gombas-tejszines-csirke.jpg

Kép forrása: http://www.nosalty.hu/recept/gombas-tejszines-csirke

  • Egyszerű csokikrém

Ezt az édességet kollégista éveim alatt tanultam meg elkészíteni. Egyszerű, gyors, és elképesztő sebességgel fogy, szinte sosem elég egyszeres adagot főznöm belőle. Az ötletet Jamie Oliver egyik műsora adta.

Hozzávalók:

  • 200-250 ml habtejszín (Edelmayer Zsolt: Remélem nem baj, hogy kicsit ferdítettem a javaslatodon.)
  • 2 tábla étcsoki (60-70%-os)
  • 2 tojás sárgája
  • 20-24%-os holland kakaópor (Szegeden a Cukrászdiszkontban viszonylag olcsón beszerezhető kiváló minőségű.)
  • kristálycukor (Vagy xilit, nyírfacukor, nádcukor, pálmavirág cukor, barnacukor, kinek mi a szimpatikus. Mézzel nem javaslom, mert nagyon, nagyon édes lesz tőle.)
  • (fahéj)

Elkészítés:

A tejszínt felmelegítjük, de vigyázzunk, hogy ne égjen le! Beledobáljuk az összetört étcsokit és folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk. Ha nem elég sötét, ízlés szerint kakaóporral rá lehet segíteni, de csak óvatosan vele, mert erősen megdobhatja a szükséges cukor mennyiségét!

Ha homogénnek tűnik, annyi cukrot adunk hozzá, hogy saját ízlésünknek megfeleljen, erre nem tudok pontos mennyiséget adni. Az biztos, hogy jó sok fog kelleni bele, úgyhogy aki diétázik, messziről kerülje el ezt az édességet!

Ha a cukor felolvadt és elkeveredett, vegyük le a tűzről, és várjuk meg, hogy kicsit kihűljön! Ezalatt törjünk fel 2 tojást, és válasszuk szét a fehérjét és a sárgáját. Ha már nem forró a csokis tejszín, óvatosan, gyorsan kevergetve adjuk hozzá a 2 sárgáját! Egy másik megoldás, ha nem hűtjük ki annyira, és apránként kis részleteket keverünk a tejszínből a tojássárgájákhoz. Ha már elkeveredett, és a hőmérséklete is közelebb került a lábosban fortyogó mennyei illatú „pokolhoz”, bátrabban belekeverhetjük, nem fog kicsapódni.

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy folyamatosan kevergessük, míg be nem sűrűsödik kicsit, illetve a tojás meg nem fő. Nagyon résen kell lenni, mert hajlamos leégni!

Már így is isteni finom, azonban azt tapasztaltam, hogy ha fahéjat is teszek bele, az egész család megőrül érte. Egy másik lehetőség, hogy ha valaki rendelkezik a szükséges célszerszámokkal, és nagyobb adagot főz, akkor a tojások fehérjét cukorral kemény habbá veri, és ha a csokikrém már nem forró, óvatosan hozzá keveri.

Nincs más hátra, mint poharakba, vagy tálkákba tölteni ezt a finomságot, és letakarva betenni a hűtőbe. Pár óra alatt kihűl, és sűrű, krémes állagúvá dermed, valahol félúton a csokipuding és a mogyorókrém között.

fuszeres_forro_csoki.jpg

Kép forrása: http://kreativaprosagok.hupont.hu/25/receptek-ii

 

Jó étvágyat!

Ennyit gondoltam erre a hétre, így visszaolvasva elég hosszú lett, de remélem, nem feszegetem türelmetek határait. A répát sajnos nem sikerült beépítenem (vadasmártásos csirkéhez illene, de az kicsivel macerásabb annál, amit a koliban gyorsan össze lehet dobni), de a későbbi receptekben egészen biztosan fel fog bukkanni. Ha bármi észrevételetek, véleményetek, kérdésetek, tanácsotok van a bloggal vagy a receptekkel kapcsolatban, írjátok meg az Eotvos.MasterChef@gmail.com címre. Szívesen látjuk cikkeiteket is, ezeket is ugyanerre a címre küldhetitek.

food-poster-1.png

Eredményes kísérletezést!

 

MasterChef

Szólj hozzá

étel recept gasztronómia eötvös konyhablog