2015. ápr 28.

Föld napja az Eötvösben

írta: SZTE Eötvös Loránd Kollégium
Föld napja az Eötvösben

És te mit tettél ma a környezetedért?

2015. április 22-én a Föld napját ünnepeltük, melynek alkalmából meghirdettük a Föld napja játékot. A játékot Tekeli Tamás és Tóth Laura csapata nyerte, Nehéz Nikoletta a második helyen végzett.

Szívesen hirdetnék harmadik helyezettet, ha volna. Sajnos nem érkezett több megfejtés egyetlen kérdésre sem. Gondolom, mindenkinek volt fontosabb dolga, és elszaladtatok mellette. Előfordul velem is, mindannyiunkkal, mindössze annyit szerettünk volna elérni, hogy felhívjuk a figyelmet a környezet védelmének fontosságára, hiszen mint bizonyára tudjátok, Földünk rohamosan változik, és egyre aggasztóbb hatásait fedezhetjük fel a klímaváltozásnak, és bizony a mi aprónak tűnő cselekedeteink is változtathatnának a tendencián.

A játék célja az volt, hogy amint felfedezitek a kérdéseket, üssétek be a netes keresőbe, és szinte az első találattal mindent meg is lehetett találni. Most közzétesszük a válaszokat. Őszintén remélem, hogy minél többen elolvassátok, és ezzel eggyel több mobiltöltő lesz kihúzva, ha nem használjátok, vagy egyel több ember fogja a szelektív hulladékgyűjtést választani.

Tehát a kérdések és válaszok:

1. Mely ország a legnagyobb károsanyag-kibocsátó?

Kína, melynek kibocsátása kb. 10 millárd tonna, őt egyébként az Egyesült Államok követi. Ebben az a különösen pikáns, hogy a legtöbb nemzetközi egyezményt nem írták alá, vagy csak a többi országnál jóval később, a gazdasági fejlődés visszaesésére hivatkozva.

2. Mi az ózonlyuk?

Az ózonréteg elvékonyodása, ahol az ózon koncentrációja kevesebb mint 220 dobson, leginkább az Antarktisz felett jellemző. Ennek oka a CFC gázok kibocsátása, melyek a magasabb légrétegekbe jutva a sarkok felett áramló felhők jégszemcséihez tapadva lépnek reakcióba az ózonnal, és megbontják azt. Az ózonréteg feladata az egészségre is káros UV-sugarak szűrése.  Az ózonréteg elvékonyodását a 90-es évek közepe óta az északi félgömbön is észlelik.

3. Mekkora a Föld lakossága?

Jelenleg 7,3 milliárd fő. A Föld erőforrásainak pedig ilyen méretű népességet kellene folyamatos fejlődés mellett ellátnia. Ez számos ország nyomorát hatványozza, és a modernkori háborúk kiváltó oka lehet.

4. Mit jelent az ökológiai lábnyom?

Megmutatja, hogy adott fejlettség mellett adott embernek mekkora területre van szüksége, hogy a számára szükséges javak kitermelhetőek legyenek. A legnagyobb érték az USA-ra jellemző, 9,5 hektár, Magyarországé 3,7 hektár. A Föld szárazföldjeinek területe 14 893 910 000 hektár. Ha az átlagos értéket, 2,2 hektárt a Föld lakosságával összeszorzunk, akkor elméletileg 12 milliárd hektárral túlléptük a szárazföldek területét, amelyről ismeretes, hogy számos nem művelhető területe létezik.

fold1.jpg

5. Hol és mikor szerepelt először a fenntartható fejlődés fogalma?

1987, ENSZ Brundland jelentés. Ez a dokumentum először hívta fel a figyelmet arra, hogy az aktuális tendenciák milyen súlyos hatással vannak a környezetünkre, és hogy ennek cselekvés híján hamarosan nagyon súlyos következményei fognak jelentkezni.

6. Mennyi Magyarország éves hulladéktermelése? (t)

114 millió tonna, melynek nagy része (90 millió tonna) gazdasági tevékenységekből ered. A keletkezett hulladéknak sajnos csak töredékét hasznosítják újra (bár tény hogy a teljes mennyiség nem is lehetne újrahasznasítható)

7. Mi a különbség a környezetvédelem és természetvédelem között?

A környezet védelme vonatkozik az épített környezetre is, azaz nem csupán a természet megőrzésével foglalkozik, hanem az ember szellemi termékei is igyekszik konzerválni.

8. Sorold fel a magyar nemzeti parkokat!

Hortobágyi Nemzeti Park   

Kiskunsági Nemzeti Park    

Bükki Nemzeti Park      

Aggteleki Nemzeti Park       

Fertő–Hanság Nemzeti Park

Duna–Dráva Nemzeti Park

Körös–Maros Nemzeti Park              

Balatoni-felvidéki Nemzeti Park

Duna–Ipoly Nemzeti Park  

Őrségi Nemzeti Park

A nemzeti parkok olyan ökológiai értékkel rendelkeznek, melyeket a jövő generáció számára meg kell őrizni, ezért mezőgazdasági és ipari tevékenység nem folyhat területükön, azonban tudományos kutatásokra és oktatási tevékenységre lehetőség nyílik.

9. Ki írta a Néma Tavasz című művet?

RachelLouiseCarson 1962-ben, melyben felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben a DDT használata folyamatossá válik, azzal az énekesmadarak is elpusztulnak, így többé nem lesz madárdaltól vidám a tavasz.

10. Sorolj fel 3 természetvédelemhez köthető világnapot!

Víz világnapja, vándormadarak világnapja, de létezik nemzetközi hulladékgyűjtő nap is.

11. Mennyit fogyaszt egy ki nem húzott mobiltöltő kb?

Csaknem ugyanannyit, mintha használatban lenne, (0,1-0,3 Watt körül), ami nem csak a megnövekedett számlánk miatt fontos. Ugyanígy fontos, hogy az elektromos készülékeinknek készenléti áramfogyasztása is van, azaz a világító piros gomb a tv-n is a villanyórát pörgeti, no meg nő az ökolábnyomunk is.

12. Mennyivel emelkedett a Föld átlaghőmérséklete az utóbbi 100 évben?

0,74 °C körüli, azonban nem az átlaghőmérséklet növekedése a probléma, hanem a növekedés rendkívül gyors üteme.

13. Hány hektár esőerdőt irtanak ki évente?

2,5 millió hektárt. Ez nem csak az élőhelyek megszűnése miatt sajnálatos, de mindezek mellett a világ tüdejét is rombolják. Azaz a legnagyobb légtisztító berendezést teszik tönkre, hiszen az esőerdők képesek a legnagyobb mennyiségű széndioxid megkötésére és oxigén előállítására.

14. Mekkora lenne az átlaghőmérséklet a Földön üvegházhatás nélkül?

Sokkal hidegebb, mindössze -18 °C. Ennek oka, hogy az üvegházgázok feladata a légkörbe érkező sugárzás csapdázódik, így tartva melegen élőhelyünket. A probléma az ilyen gázok koncentrációjának rohamos növekedése, mely a légkör felmelegedését is okozhatja. Ez azonban nem egyenlő azzal, hogy ennek következtében minden területen egyszerűen melegebb lesz!

15. Mennyi Magyarország káros anyag kibocsátása évente?

27 millió tonna körül, azonban a normáknak eleget téve folyamatos csökkenés tapasztalható.

16. Mekkora Magyarország erdősültsége?

20-23 % körüli, azonban sajnos az őshonos erdők nagy részét kiirtották, illetve a szocialista korszakban végbement erdősítési programok is gyakran kártékonyak voltak, például a karsztokra telepített feketefenyő állomány sok helyen tette tönkre az ökoszisztémát. A 80-as évektől azonban javuló tendenciának lehetünk tanúi.

17. Sorolj fel 3 nitrogénmegkötő növényt!

szója, lencse, zöldborsó. Kiemelkedően fontos, hogy a légkörben található nitrogént a nitrogén körfogásába visszaállítsák, és egyensúlyban tartsák a folyamatot.

b12_068_2.jpg

18. Mi a különbség megújuló és nem megújuló energiaforrások között?

A nem megújuló energiaforrások újraképződési ciklusa az emberi léptékben mérhetőnél jóval hosszabb, vagy egyáltalán nem is létezik, míg a megújuló energiaforrások gyakorlatilag állandó utánpótlással rendelkeznek.

19. Sorolj fel 5 megújuló energiaforrást.

Vízenergia, ár-apály energia, napenergia, geotermikus energia, szélenergia. Hazánk geotermikus energiával való ellátottsága kiemelkedően jó köszönhetően az alatta lévő elvékonyodó kőzetlemeznek. Fontos tudni, hogy a jelenlegi fogyasztási szokások szerint megújuló energiaforrásokkal csak a töredék lenne biztosítható.

20.Mi az a kisjégkorszak, mikor volt?

A 14-19 század közötti átmeneti hűvösebb időszak, melyben 0,5-1-2 °C-kal alacsonyabb lehetett az átlaghőmérséklet. Ugyan a Földön az éghajlat melegedése a holocén kezdete óta zajlik ebben az időszakban feltehetőleg a nap aktivitási minimumainak (plMaunder minimum) köszönhetően még az Alpi gleccsere területének növekedése is bizonyított.

 

Pogácsás Réka

Szólj hozzá

játék beszámoló ismeretterjesztő környezetvédelem eötvös kollégium Föld napja Earth Day