2015. jan 23.

Olvasásra fel!

írta: SZTE Eötvös Loránd Kollégium
Olvasásra fel!

Nyár végén született meg az ötlet, hogy egy év kihagyás után érdemes lenne feléleszteni a kollégiumi olvasókör hagyományát. Egy olyan közösségi eseményt próbáltunk ezáltal teremteni, ahol a közös olvasás élménye mellett megoszthatjuk egymással olvasmányélményeinket, közösen gondolkodhatunk és beszélgethetünk egy-egy szövegről.

p1110964.JPGAz ötletből hamarosan valóság lett, a félév során összesen öt alkalommal találkoztunk csütörtök esténként. Igyekeztünk különböző könyveket választani, ezáltal minél többféle érdeklődési kört lefedni. A kortárs magyar irodalom két művel is képviseltette magát. Lövétei Lázár László Zöld c. kötetének eclogáit olvasgatva megbizonyosodhattunk róla, hogy egy antik versforma ugyanolyan erővel tudja közvetíteni a jelen problémáit és aktuális kérdéseit, mint bármely más szöveg. November 6-án író-olvasó találkozónak adott otthont a második emeleti társalgó: Szilasi László tanár úr, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszékének docense látogatott el hozzánk, akivel tavaly megjelent új regényéről, A harmadik hídról beszélgettünk. Szilasi tanár úr regényére két alkalmat is szenteltünk: a találkozót megelőzően egy este egymás között már beszélgettünk a regényről – az író-olvasó találkozóról Niki tudósít majd bővebben.

p1110971.JPGTermészetesen nemcsak kortárs szépirodalmi szövegeket olvastunk: a sci-fi műfaját Orson Scott Card Végjáték című regénye képviselte, egy másik alkalommal pedig mindenki egy szívéhez közel álló könyvet ismertetett. A könyvajánlóval egybekötött félévzáró alkalom azért is volt nagy sikerű, mert egy este során nyerhettünk mélyebb betekintést egymás érdeklődési körébe, olvasási preferenciáiba, és tehettünk virtuális utazást Dosztojevszkij orosz valóságától Grecsó Krisztián fülledt viharsarki mindennapjain át Mark Lawrence posztapokaliptikus világáig.

A történet nem áll meg: az olvasókör a következő félévben is teljes gőzzel folytatódik, „bölcsészkrimi”, fantasy, dráma, kortárs magyar irodalom és egy újabb író-olvasó találkozó is várható a programban. Várunk mindenkit sok szeretettel, régieket és újakat egyaránt! Olvasásra fel!

 

Szántai Márk

Szólj hozzá

műhelyek olvasásnépszerűsítés Orson Scott Card Lövétei Lázár László Grecsó Krisztián olvasókör író-olvasó találkozó Szilasi László