2015. jan 04.

A naptári év változik, az Eötvös marad

írta: Rálik Alexandra
A naptári év változik, az Eötvös marad

Kigabalyodva az eldobált szerpentinből és felocsúdva a (természetesen csak kellő mennyiségű) pezsgő és újévi terüljterüljasztalkám elfogyasztásából itt az idő rádöbbenni: beköszöntött egy új év, itt van 2015. Persze sokszor fogunk még 2014-re dátumozni a következő napokban (hetekben, kinek milyen hosszú az alkalmazkodási ideje), és az egyetemisták számára sem hozott többet, csak egy újabb etapot a vizsgaidőszakból... De azért csak hozzászokunk majd idővel.

Mindezek mellett van két olyan dolog a szilveszterben, ami annyira kötelező, mint a Reszkessetek, betörők! levetítése karácsonykor. Egyrészt megfogadunk egy rakat olyan dolgot, ami vagy nem sikerült eddig se, vagy amit amúgy is megcsinálnánk. Másrészt őrjítő kényszert érzünk arra, hogy összegezzük mindazt, amit a hátunk mögött hagytunk. 

Felmerül hát a kérdés: milyen volt a 2014-es év a szegedi Eötvös Loránd Kollégium életében? Öveket becsatolni, (a teljesség igénye nélküli) felsorolás következik.

Talán nem is kell elárulni, hogy a január csendes, ám annál sikeresebb hónap volt: minden eötvösös sikeresen teljesítette a 2013/2014-es tanév első szemeszterét, hogy február második hetében újra kezdődjön a mókuskerék. Akkor aztán nem kellett sokáig várni: jött a hagyományos farsang, ahol SIM-patikustól kezdve hobbiton át csernobili ikertehénig mindenféle lénnyé változtak át a szakkollégisták.

A március különlekoli2.jpggesen kedves a számunkra: egykori KB-titkárunk és szakkollégistánk, Saródi Szilvi vezetésével életre kelt a kollégium legújabb online felülete, az Eötvös Blog. A blog elég gyorsan belelendült a feladatába, így nemcsak a hallgatók érdeklődési köreiről születtek cikkek, hanem a kollégium falain belül történő eseményekről is. Így olvashattunk már beszámolót az első alkalommal megtartott érzékenyítő programról, amely a fogyatékossággal élő emberekre irányította az érdeklődők figyelmét, majd az Esélyteremtési Civil Börzén is képviseltette magát néhány hallgatónk. A tavasz beköszöntével azért nem maradhattunk a kollégium falain belül: ideje volt kicsit csinosítani udvarunk növényvilágán is, sőt Budapestre is átruccantunk, hogy meglátogassuk régi jó barátainkat a Simonyi Szakkoliban.


A blog áprilistól a nagy sikernek örvendő Fotócsütörtök rovatot is elindította, ahol hivatalosan amatőr, ám egyre profibb és profibb képekkel jelentkező hallgatóink mutathatják meg a saját nézőpontjukat és technikájukat. Új hagyományokat persze nemcsak a blogon, hanem a koliban is bevezettünk: idén először húsvétkokoli3.jpgr hozzánk is bekukkantott a Nyúl, hogy logikai játékok során megtaláljuk a csokitojásokat a kollégium minden zegzugában. A szórakozás mellett fontos társadalmi-gazdasági kérdésekről is szó volt a PÉJ Station Extra nevű interaktív rendezvényünkön. A tavaszi félévben egy közös kollégiumi kirándulásra is sort kerítettünk Eötvös Maci vezetésével: bár az idő Felsőtárkányban nem volt olyan fényes, de a jókedv és a lelkesedés minden viszontagságért kárpótolta a társaságot.

Lassan közeledett a tavaszi vizsgaidőszak, de nem maradtunk tétlenek: ismét egy újabb hangoskönyvprojektbe fogott a koli lelkes csapata. Ennél viszont sokkal fontosabb, hogy immáron harmadik alkalommal rendezte meg kollégiumunk az Eötvözet Konferenciát. A hagyományok szerint testvérkollégiumunk, a budapesti Eötvös József Collegium hallgatóival együtt került sor a konferenciára, ám idén először nemcsak a bölcsészettudományok, de a társadalom- és természettudományok képviselői is bemutathatták kutatási témájukat. A tevékeny szemeszter után a félévet a megszokott végzősök búcsúztatója zárta, ahol végzős hallgatóink idén először kézbe vehették szakkollégiumi éveikről szóló diplomájukat, a kollégium közösségi életéért végzett munkájáért pedig Balázs Katalin vehette át a Barczi Zsóka-emlékdíjat.

koli5.jpg

Nyáron elcsendesedik a kollégium, még Eötvös Maci is kirándulni ment hegyen-völgyön túl (például a NYATA-ra), de egy hét mégis igazán kiemelkedő minden évben. Ez a Szegedi Tehetség-HÍD Tábor hete minden július elején, ahová a legtehetségesebb végzős középiskolás hallgatókat (és leendő szegedi hallgatókat) várjuk. Idén ötödik alkalommal rendeztük meg a nagy sikernek örvendő tábort, ahol az ifjú hallgatópalánták belekóstolhattak a szegedi, az egyetemi és a kollégiumi életbe, a legjobbak pedig szakkollégiumi tagságot nyertek el. (Középiskolások, figyelő szemeiteket a kollégium honlapjára vessétek! Idén se maradhattok HÍD nélkül, hamarosan jön a friss felhívás!)

10456110_10201988712918325_2151057068700382074_n.jpg

Szeptemberben aztán szépen visszaköltöztünk megszokott rezidenciánkra, közben nem feledkeztünk el arról, hogy a kollégiumról hírt adjunk a városban, legyen szó az egyetemi beiratkozási hétről vagy a SZIN Civil Falujáról. Mit mondhatni, tevékenyen telt el 2014 ősze is. A közgyűlésen megújult a kollégiumi SZMSZ és a Kollégiumi Bizottság, az összegyetemi nyílt napon népszerűsítettük kollégiumunkat és a HÍD-programot, kollégiumi sakk-körünk tagjai is szép sikereket értek el. A vérfagyasztó (de azért igen szórakoztató) Halloween-estről pedig ne is beszéljünk! És ugyan a félév végére ki se látszottunk a zh- és vizsgahegyekből, azért nekünk is járt, hogy a Mikulás meglepjen minket egy-egy finomságokkal teli csomaggal (kellett is a szénhidrát azokhoz a vizsgahegyekhez!).

 koli1.jpg

Persze lehetne még folytatni a sort: nem szóltunk a lassan már megszámlálhatatlan kollégiumi műhely és kör aktív munkájáról, kollégistáink egyéni sikereiről vagy a
spontán szintbulikról... De minek is túlragozni?

 

 

Legalább ilyen sikeres (vagy csak még jobb) új évet kívánunk a Blog nevében kollégistáinknak és minden kedves blogolvasónak! Na uccuneki, 2015!

 

Szólj hozzá

farsang ünnepek húsvét hangoskönyv beszámoló halloween karácsony mikulás kirándulás kert közgyűlés 2014 szin felsőtárkány nyílt nap eötvös kollégium eötvös collegium simonyi szakkollégium érzékenyítő program esélyteremtési civil börze eötvözet konferecia híd tábor szegedi tehetség híd program Eötvös Blog eötvös maci végzősök búcsúsztatója sakk-kör