2014. dec 23.

Eltárgyiasult karácsony - 2. rész: élményajándékozás az élménytársadalomban

írta: SZTE Eötvös Loránd Kollégium
Eltárgyiasult karácsony - 2. rész: élményajándékozás az élménytársadalomban

A mai „élménytársadalmunkban” sokat halljuk, hogy „Éld meg az életed!”, szerezz élményeket, mert úgy lesz teljes az életed. Így karácsony felé pedig aktualizálódik a kérdés, amikor a szeretteinknek készülünk valami meglepetéssel. Mit is vegyünk nekik, mivel kedveskedjünk számukra? Ha kifogytál az ötletekből, vagy minden tuti dolgot már ellőttél korábban, nekem még maradt egy tippem a számodra: ajándékozz élményt!

telapo2.jpgAhogyan a másik cikkben is írtam, manapság már egyre inkább csak tárgyakban gondolkodnak az emberek, amikor karácsonyi ajándékozásról van szó. Elmennek a plázába, a szupermarketekbe, ahol készen megvásárolnak mindent, majd a karácsonyfa alá teszik. Közben az ajándékozás elveszti a valódi jelentőségét, hogy ne csak üres tárgyakat adjunk, hanem azoknak esetleg története legyen, vagy szorosan fűzze az ajándékozóhoz, hiszen csak úgy lesz igazán személyes.

Gerhard Schulze német szociológus használja következetesen az „élménytársadalmat” mint kifejezést, a lényege, hogy manapság egyre inkább meg akarják élni az emberek a pillanatokat és magát az életet. A karácsonyhoz közeledve egyre inkább lesz aktuális kérdés, hogy hogyan is éljük meg a karácsonyt tárgyiasult ajándékokkal. Ha azonban az ajándékaink valamiféle élményt nyújtanak, maradandó emlék marad számunkra életünk végéig.

Felmerül a kérdés, hogy akkor mi az az ajándék, ami élményt nyújt? Nem kell nagy dolgokra gondolni. A közös kultúrélmény (koncert, színház, mozi, kiállítás) például egyike a legegyszerűbb élményajándékoknak. Persze lehet zenét meg filmet letölteni a netről, de az nem ugyanazt nyújtja, mintha élőben hallhatjátok/láthatjátok az általatok kedvelt zenészeket, vagy mint a moziban megnézett film. Sokkal intenzívebb élményt nyújt, amelyeket ráadásul nem minden nap kaphatsz meg. Ezek mellett bármilyen közös program szervezése is élményajándékká válhat: legyen az egy közös vacsora egy étteremben, egy együtt eltöltött nap a közeli élményfürdőben (ugye, milyen ötletes neve van? :D) vagy egy kirándulás belföldön, esetleg külföldön. Mindegyik olyan élményeket ad az embereknek, amelyeket nem vehet el tőle senki, pihenést, kikapcsolódást nyújt a rohanó világban.

A hétköznapokban nem mindig jut idő a fentiekhez hasonló helyekre eljutni, mert rohanunk, és nem utolsó sorban a pénzünk is kevéske. De gondolkozzatok el rajta, hogy azért Ti is örülnétek valamelyik ajándéknak, amelyeket itt felsoroltam, titeket is boldogabbá tenne, mint a huszonhatodik pár rénszarvasos zokni. Ajándékozzatok tehát bátran ti is élményeket, hogy ne tárgyiasuljon el a karácsony!

A kép forrása

Varga Anikó Eszter

Szólj hozzá

ismeretterjesztő karácsony ajándékozás