2014. okt 19.

Közgyűlés 2014 - díjátadó és tisztújítás

írta: Rálik Alexandra
Közgyűlés 2014 - díjátadó és tisztújítás

A megszokotthoz képest valamivel későbbi időpontban ugyan, de idén is összeült a közgyűlés, amely a kollégisták legfontosabb döntéshozó szerve minden tanévben. 

Szerencsére az október 14-én, kedden megrendezett közgyűlés nem csak a döntéshozatalról szólt. Az évente kiosztott Eötvös Kollégistákért Alapítvány Díj apropóján az utóbbi időben egyre inkább igyekszik a Kollégiumi Bizottság megfelelő hangulatot teremteni a kollégium legmagasabb elismerésének átadásához. Idén sokoldalú orvostanhallgatónk, Pejin Andrea gitárjátéka és kedvenc költőinek megzenésített versei nyitották a közgyűlést.

A zenés kezdet után Kincses János igazgató úr megnyitójával bemutatkoztak a Védnöki Kör leendő tagjai (egyben több egykori Eötvös-kollégista is): dr. Bató Szilvia (ÁJTK Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék, a Történeti Kriminológiai Műhely vezetője), dr. Schirm Anita (BTK Magyar Nyelvészeti Tanszék, a Nyelvészeti Műhely vezetője), dr. Haracska Lajos (Szegedi Biológiai Kutatóközpont) és Szalai Tamás (TTIK, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék). A megnyitó beszédben szó esett a kollégium szakmai életének és anyagi helyzetének szoros kapcsolatáról. Igazgató úr szavai szerint ugyanis az a kimagasló műhelymunka, amely az idén harmadik alkalommal megrendezett, sőt első alkalommal természet- és élettudományi szekciókkal is kiegészült Eötvözet Konferencián is megmutatkozott, a hallgatók tudományos tevékenységének kézzelfogható mércéje. A műhelymunka egyben az egyik kulcsa a szakkollégiumi minősítési rendszernek, amely az utóbbi időben a Szakkollégiumi Mozgalom egyik égető problémájává vált. Eltekintve attól, hogy egyre kevesebb támogatásszerzési lehetőség áll a szakkollégiumok rendelkezésére, az eddigi műhelymunkát folytatni, gazdagítani kell.

A felvezetés után az Eötvös Kollégistákért Alapítvány alapítója, dr. Kónya Sándor mutatta be röviden kollégiumunk Alapítványát, amelynek célja egyértelműen a kimagasló tanulmányi, tudományos és közösségi munkát végző hallgatóink támogatása, sőt az EKA-díj esetében pénzösszeggel való díjazása is. Az EKA-díjat idén Somogyi Anikó, ötödéves matematikatanár-fizikatanár hallgatónk vehette át, aki az első HÍD-generáció tagjaként vált "eötvösössé", és azóta is aktív, megbízható tagja kollégiumunknak. Nemcsak kimagasló tanulmányi és tudományos munkája tette alkalmassá a kuratóriumi elismerésre, hanem a kollégiumban végzett tevékenysége is: több éve a Kollégiumi Bizottság tagja és a kollégiumi könyvtár egyik könyvtárosa is.

A közgyűlés következő pontjában az előző tanév Kollégiumi Bizottsága (Balázs Kata, Bodnár László, Farkas József, Kutus Bence, Rálik Alexandra, Somogyi Anikó) számolt be éves munkájáról, majd a közgyűlések kardinális kérdése következett: az SZMSZ-módosítások ismertetése és megszavazása. Idén nagyrészt a Szervezeti és Működési Szabályzat aktualizálása, néhány fejezetben az egyes megfogalmazások pontosítása, egyértelműbbé tétele állt a középpontban, de a kollégiumi bennmaradás feltételét képző követelményrendszer néhány pontjában is több módosítási javaslatot eszközölt az előző KB. A módosításokat a közgyűlés megvitatta, majd maradéktalanul el is fogadta.

A hagyományokhoz híven végül elérkezett az a kérdés is, amely leginkább meghatározza az új tanévet: az új Diákbizottság jelöltjeinek bemutatkozása, programjainak ismertetése és végül a Diákbizottság tagjainak megszavazása. Az előző tanév Bizottságából Balázs Kata, a KB titkára, valamint Somogyi Anikó vállalkozott eddigi tevékenységeik folytatására. Új jelöltekként a földszint "négyesfogata" mutatkozott be: Marsovszki Ádám, Edelmayer Zsolt, Kovács Balázs és Balassa Tamás, illetve még egy új tagunk, Dobos Orsolya is jelentkezett a feladatra. A közgyűlés döntésének érvényében az új diákbizottsági tagok Balázs Kata (akit a frissen megalakult KB ismét megszavazott titkárának), Balassa Tamás, Edelmayer Zsolt, Marsovszki Ádám és Somogyi Anikó lettek, akik a három szeniorral (Bertus Zoltánnal, Kutus Bencével és Pintér Tündével), valamint Kincses János igazgató úrral és Antal Gabriella kollégiumi tanárral kiegészülve alkotják a megújult Kollégiumi Bizottságot. Sok sikert és eredményes munkát kívánunk nekik!

Szólj hozzá

közgyűlés eötvös kollégium eötvös kollégistákért alapítvány EKA-díj Kollégiumi Bizottság Védnöki Kör diákbizottság