2014. aug 19.

And the SÓ must go on!

írta: SZTE Eötvös Loránd Kollégium
And the SÓ must go on!

Talán sokan emlékszünk még arra a népmesére, amelyben a legkisebb királylány azt mondja egy nap a királynak: „én úgy szeretem édesapámat, mint az emberek a sót”. S bár az apa elkergette lányát az udvarból, rövid időn belül rádöbbent arra, hogy a legszebb vallomást mégis tőle kapta, hiszen só nélkül elképzelhetetlenek a mindennapjaink. S ahogy az öreg király, mi sem vesszük észre addig, amíg nem érezzük a hiányát. Persze elsősorban az asztalnál. Pedig ha a király tudta volna, mi mindenre képes a só az étkek ízesítésén kívül, még nagyobbra tartotta volna lánya bölcsességét.  

Hogyan használjuk a sót a főzésen kívül?

A sós levegő gyógyító hatását természetesen már az ókori görögök is jól ismerték. Nem lehetett túl nehéz dolguk a felfedezésével, hiszen az Égei-tenger körülöleli az országot és a szigeteket is. Azonban ma már itt az Alföldön sem kell hosszasan keresgélnünk, hogy feltöltődjünk egy-egy sószoba kellemes klímájában. De hogy milyen hatással is van ránk a só belélegzése? Mindenekelőtt a sókristályok segítik a légutak öntisztulását, emellett kiváló gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Ennek köszönhetően eredményesen gyógyítható az asztma, hörghurut, allergia és bármilyen légzőszervi gyulladásos megbetegedés.

1_1.JPG

Azonban a só egyike azon kivételes „gyógyszereknek”, amelyek nem csak belsőleg, de külsőleg is hatásosak. Az ásványokban gazdag sószappanok és sótéglák a pattanásos, zsírosodásra hajlamos bőr legjobb csodaszerei. A természetes sós iszap is számos jótékony hatással rendelkezik. Méregtelenít, javítja a keringést, szabályozza a bőr pH-értékét, ráadásul feszesít is, enyhíti az izom- és az ízületi fájdalmakat, segíti a belső szervek 2_1.JPGregenerálódását.

Ennyi pozitívum mellett már csak hab a tortán a só hangulatunkra gyakorolt hatása. Ki ne nézegetne szívesen egy sejtelmesen pislákoló sómécsest vagy egy narancssárgán izzó sólámpát? Ennél többet azonban ne várjunk ezektől a termékektől, ha ugyanis a sós levegő gyógyító hatására vágyunk, jobb, ha más lehetőségek közül válogatunk. Lássuk, melyek ezek…

Sós helyek közel s távol

Szerencsére ma már nemcsak a tengerpartok lakói élvezhetik a sós levegő áldásos hatását, hiszen akár mi is – két vizsga között vagy egy fárasztó egyetemi nap után – akár Szegeden beugorhatunk a hozzánk legközelebb eső sószobába regenerálódni. Az Eötvös Kollégiumból például 3 perc séta alatt átérhetünk a Semmelweis koli alagsorába, ahol az Indiso sócentrum működik, vagy átugorhatunk a Gutenberg utcába, ahol a Szent János Hotel kellemes környezetében, nem szállóvendégként is használhatjuk a sós3_1.JPGzobát. De ha valami igazán magyar jellegzetességre vágyunk, a 3-as villamossal könnyedén eljuthatunk a Parajd kincse sószobába (Kálvária sgt. 87.). Az itteni só – ellentétben a hazánkban is elterjedtebb narancsos himalájai sóval – szürkés színű az ásványoknak és a nyomelemeknek köszönhetően. A napfény városa mindenki számára tartogat sós meglepetéseket is, hiszen a Bamboo Beauty Szépség- és Egészségházban összeköthetjük a hasznost a még hasznosabbal, ha bejelentkezünk a sószobában tartott jógaórák egyikére.

Magyarország mostani területén nem található természetes sóbarlang, azonban a tordai és a parajdi sóbányák kiváló helyszínei lehetnek egy hosszú hétvégének a barátokkal vagy akár a családdal. Míg pár éve ezeken a helyeken a tollasozás volt a legizgalmasabb szórakozási lehetőség, manapság Tordán óriáskerék és csónakázótó, Parajdon pedig a gyerekpályáktól a legkeményebb felnőttpályákig kiépített kalandpark várja az utazókat a föld alatt.

4_1.JPGA tordai sóbánya

Van azonban Erdélynek egy olyan szeglete, amelyet a helybélieken kívül csak kevesen ismernek. Ez a Sószoros, Felső- és Alsósófalva között. Ezen a vidéken ha leszúrunk egy botot, a helyén sós iszap bugyog a felszínre. Az itt felszínre jövő szervetlen eredetű sós gyógyiszapot a helyiek évszázadok óta kúraszerűen használják reumatikus és ízületi problémákra. A sós iszap a bőrön megszáradva, majd ledörgölve a legnagyszerűbb testradír. A meleg iszapolás után a Korond-patak jéghideg vize jelenthet felfrissülést a látogatóknak. Ha a szoros meghitt csendje helyett pörgősebb környezetben szeretnénk élvezni a sós fürdőzést és az iszapot, akkor Szovátát érdemes célba vennünk, bár itt a só- és ásványianyag-koncentrátum jelentősen alacsonyabb.

 5_1.JPG

Kalandpark a parajdi sóbányában

Só a mindennapjainkban

A himalájai sós termékeket már jól ismerjük a bevásárlóközpontok és a drogériák polcairól. De egy kis keresgélés után a parajdi termékekre is rábukkanhatunk az interneten, és könnyedén beszerezhetjük őket a webáruházakon keresztül. A parajdi fürdősó segít, hogy egy végigtanult vagy végigdolgozott nap után ellazítsuk az izmainkat, a sószappanok hozzájárulnak bőrünk szépségének megőrzéséhez, a gyógynövényekkel illatosított sópárnák szebbé teszik az álmunkat, és egy sókristályból faragott mécsestartó mindig eszünkbe juttatja majd a természet szépségeit és Erdély csodáit.

 

Asztalos Kata

Szólj hozzá

videó program ismeretterjesztő kitekintő sószoba Szeged Erdély mindennapi tudomány