2014. ápr 02.

Kutatnék, de hogyan is?

írta: Nyerki Emil 'Galmon'
Kutatnék, de hogyan is?

A legtöbb egyetemista elvan a tanulmányok teljesítésével, viszont sokak ezt nem érzik elégnek és szeretnének komolyabban foglalkozni egy adott témával. Ilyenkor a diákoknak lehetőségük van a különböző tanszékeken elkezdeni kutatni. Mivel arról nem tudok írni, hogy egy humán kutatás hogyan is néz ki, így erről nem fogok írni, csupán a természettudományos kutatásról. 

A Szegedi Tudományegyetem kutatás szempontjából egy ideális hely, hiszen az oktatóink nyitottak a fiatal, lelkes kutatókra, emellett általában szükségük van munkaerőre is. De hogyan is lehet belekezdeni egy kutatásba? Ezt a következőkben néhány pontba szedve szeretném bemutatni.

Mi legyen a téma?

Erre a kérdésre nincs egységes válasz, a legjobb, ha azt csinálja az ember, amit szeret és ami érdekli. Sokan vannak úgy, hogy egy adott kurzus felkelti az érdeklődésüket, ezt követően megkeresik az oktatót. Ha tetszik a téma és szimpatikus a tanár, akkor az már egy jó munkakapcsolat kezdete lehet. Másik lehetőség, hogy ha tudod, hogy milyen témában szeretnél dolgozni, akkor érdemes az illetékeseket megkeresni.

Hogyan vegyem fel a kapcsolatot a tanárral?

Ha elhatároztad magad, akkor minél hamarabb. Legjobb az, ha személyesen keresed meg a tanárt, előadás után. Ha nem tart neked még előadást, akkor e-mailben érdemes kérni egy időpontot. Az ilyen beszélgetések során általában megkérdezik, hogy miért pont ezt a labort választottad, és körbevezetnek a laborban. 

Megvolt a személyes találkozó, tetszik is a téma, hogyan tovább?

Ilyenkor általában eljön a betanulási idő. Vannak olyan témavezetők, akik mondják, hogy ezt és ezt tanuld meg, vagy adnak néhány cikket, azért, hogy megértsd a folyamatokat, de vannak olyanok is, akik segítenek és gyakorlat közben tanulhatod meg a dolgokat. Erre sincs általános recept, embere válogatja. Arra érdemes felkészülni, hogy általában nem a laborvezető alatt fogsz kutatni, hanem egy munkatársának vagy doktorandusznak "ad ki", hogy az ő vezetésével tanuld meg a dolgokat. 

Mikor érdemes elkezdeni a kutatást?

Erre nehéz konkrét időpontot mondani. Soha nincs túl későn, soha nincs túl korán. Egyetemen figyelni kell arra, hogy a kutatómunka ne menjen a jegyek rovására, erre a jó témavezetők figyelnek is, hogy a tanulás legyen az első. Sok olyan tanszék és téma van, amihez előképzettség is szükséges. 

Egy szónak is száz a vége, véleményem szerint érdemes elkezdeni kutatni, hiszen annyival is gazdagabb lesz az ember! 


Szólj hozzá

kutatás tudomány ismeretterjesztő természettudomány eötvös blog