2014. már 26.

A két Eötvös-kollégium

írta: sarodisz
A két Eötvös-kollégium

Kollégiumunk közvetetten a párizsi École Normale Supérieure, közvetlenül a budapesti Eötvös József Collegium mintájára született meg 1931-ben.

Magyarország két legrégebbi szakkollégiuma – a budapesti Eötvös József Collegium és a szegedi Eötvös Loránd Kollégium – természetes szövetségben állnak egymással. Ahogyan a volt tagokkal készített interjúinkból is kirajzolódik, Kollégiumunk történetének különböző évtizedeiben újra és újra történtek kapcsolat-erősítési kísérletek a két kollégium között.

2010 novembere mégis fontos mérföldkőnek tekinthető az előrelépések területén, ekkor ugyanis a budapesti Eötvös József Collegium, Horváth László Igazgató Úr vezetésével ellátogatott szegedi testvérintézményéhez, s a két kollégium bemutatkozott egymásnak, valamint együttműködési megállapodást írt alá. A 2010/2011.-es tanév során több alkalommal is megerősítették a kapcsolatot az Eötvös-kollégiumok egymással, melynek kiemelkedő pontjai voltak a március 25-én megrendezett Eötvözet Konferencia, mely a két kollégium bölcsészeinek első közös konferenciája, valamint az áprilisban megrendezett Eötvös2 Workshop, amely matematikusaink és informatikusaink számára nyújtott szakmai összekapcsolódási lehetőséget. Az Eötvözet Konferencia 2013-ban ismét megrendezésre került, az idei évben pedig sor kerül egy több tudományterületet átfogó konferencia szervezésére a két szakkollégium között, melyről hamarosan az Eötvös Blogon is hírt adunk. 

Youtube-videók a két kollégiumról: Eötvös Loránd Kollégium, Eötvös József Collegium.

eotvos_idos.jpegeotvosjo.jpg

 

Szólj hozzá

videó ismeretterjesztő eötvös józsef eötvös loránd eötvös blog eötvös loránd kollégium