2014. már 24.

Élelmiszerdivatok nyomában

írta: sarodisz
Élelmiszerdivatok nyomában

Az étkezési szosupermarket-shopping.jpgkások a történelem során folyamatosan változnak. Ismeretes, hogy minél nagyobb egy család bevétele, jövedelmük annál kisebb hányadát költik élelmiszerre. A civilizációs szint emelkedésével a fogyasztói kosár összetétele is folyamatosan változik: míg régebben az alapvető élelmiszerek (kenyér, hús, tejtermékek) domináltak, azóta az előbbiek aránya fokozatosan csökkenő tendenciát mutat, előtérbe kerültek a gyümölcsök, zöldségek és a magas feldolgozottsági fokú élelmiszerek. Ugyanakkor ez a fejlett világban megfigyelhető jóléti állapot a növekvő élelmiszerárak mellett valószínűleg nem tartható fenn sokáig.

Az élelmiszerek termelése és a fogyasztókhoz juttatása sohasem csupán gazdasági kérdés volt, hanem politikai, érzelmi tényezők is szerepet játszottak. A minden korban jelenlevő élelmiszerhamisítás kérdése egyre erőteljesebben jelentkezik az élelmiszerláncok feldarabolódását eredményező globalizáció révén. Az előadás néhány nevezetes eset (a margarin, a teljes kiőrlésű pékáruk megjelenése, élelmiszer-hamisítási botrányok) kapcsán elemzi ezt az összetett témakört.

Az idei ötödik Eötvös Estén Dr. Kovács Lajos (SZTE ÁOK Orvosi Vegytani Intézet) tart előadást Élelmiszerdivatok nyomában címmel, április 1-jén este 7 órakor, az SZTE Eötvös Loránd Kollégium Nagytermében. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Szólj hozzá

eötvös kollégium eötvös blog eötvös loránd kollégium eötvös esték