2014. már 24.

A szocializmus kívülállói: a galeribűnözés

írta: Hajdú Dóra
A szocializmus kívülállói: a galeribűnözés

Ezzel a címmel került meghirdetésre a Történeti Kriminológia Műhely e félévi első, meghívott előadó által tartott előadása.

Az előadó személyében Bezsenyi Tamást, az ELTE BTK Atelier Társadalomtörténeti Tanszék doktoranduszát üdvözölhettük, aki rendkívül élvezetes stílusban nyújtott betekintést a nagyjából 1960-tól a 80-as évekig tartó időszak kívülállóinak mindennapjaiba.

Mi is az a galeri? Fiatalokból szerveződött banda, akik kívülállásukkal elkülönültek a társadalom többségi csoportjaitól. Megtudhattuk, hogy ezeknek a bandáknak a kialakulása speciálisan a fővároshoz kötött jelenség, ugyanis itt könnyebben lehetett uralni a közterületet és elbújni a rend őreinek vigyázó tekintete elől. Arról is értesültünk, hogy ezek kialakulása a "digózáshoz" is köthető. Ráadásul Mansfeld Péter is előfutára volt ezeknek a galeriknak. Részletes beszámolóval szolgált az előadó a Nagyfa és a Mohikán galeri viselt dolgairól is.

 

A Történeti Kriminológia Műhely féléves menetrendjében még két meghívott előadóra számíthatunk szintén érdekes témákról: a tiszazugi méregkeverő asszonyok, valamint az ész szüleményeinek védelme lesz napirenden. Minden érdeklődőt szívesen látunk ezeken az előadásokon.

muhely-tablo4.jpg

 

Szólj hozzá

műhelyek galeri eötvös blog történet kriminológia műhely