2014. már 18.

Látogatás az Esélyteremtési Civil Börzén

írta: Balázs Kata
Látogatás az Esélyteremtési Civil Börzén

erzekeny_civil 070_blog.jpg
Érzékenyítő programunk következő napján, miután letisztáztuk a fogyatékossággal kapcsolatos fogalmakat, a lelkes kis csapat ellátogatott az Esélyteremtési Civil Börzére, amelyet a Csongrád megyei Család, Esélyteremtési, és Önkéntes Ház szervezett az Ifjúsági Házban. A civil szervezetek képviselői játékokkal, tájékoztató anyagokkal várták az érdeklődőket, de ami a legfontosabb, hogy megteremtették a személyes párbeszéd lehetőségét. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége standjánál jelelni tanultunk, és olyan mindennapi problémákkal szembesültünk, amelyekre nem tudtuk volna azonnal rávágni a megoldást. Például mire ébred reggelente egy siket ember? Aligha gondolkodunk el efféle kérdésen a buszhoz igyekezve, vagy a reggeli kávénkat szürcsölve. Miután megtanultunk jó pár jelet és új információt, valamint gyors tanulásunkat jutalmazták is, a Láthatatlan Kiállítást idéző játékokba futottunk az előcsarnokban, amelyek kihívást jelentettek számomra. A formák, anyagok megkülönböztetése, a hangok párosítása korántsem
egyszerű feladat, ha az ember nem szokott hozzá, hogy így használja az érzékszerveit; holott ezekkel a képességekkel mindannyian rendelkezünk, csak mi elsősorban a látásunkra is támaszkodhatunk.

Korábban, a budapesti Láthatatlan Kiállításon tett látogatásom alkalmával magyarázta el nekem vak körbevezetőm, hogy téves az az elmélet, miszerint ha egy érzékszervünk megsérül, egy másik felerősödik. Ő akkor arra buzdított, hogy csak koncentráljak, figyeljek; a tanácsai visszhangzottak a fejemben, miközben a tégelyeket párosítgattam a bennük zörgő dolgok alapján.

A kerekesszéktől kezdetben sokan tartottak, pedig az egyik alapítvány munkatársai lifttel egybekötött akadálypályát építettek ki az előtér sarkában. Egy ilyen rendezvényen azért egy idő után mégis oldódik a feszültség, ez a látogatók és a játékokat, eszközöket használók számában is megmutatkozott. Természetesen mi kipróbáltuk a kerekesszékes akadálypályát is.

A programot abszolút nem egy lesújtó eseményként kell elgondolni, ahol csak problémákkal szembesültünk; a résztvevők folyamatosan mosolyogtak, erre Hozleiter Fanny (Mosolyka) előadása is rásegített, és mindenki jó hangulatban beszélgetett, tanult, figyelt a másikra.

A csapat a programot a Kreatív Asztalnál zárta, ahol egy gyermekeket segítő alapítványnak ajánlottuk fel az elkészített dísztárgyakat.

Remélem, legközelebb Veletek is találkozunk!

Balázs Kata

Szólj hozzá

kreatív önkéntes program fogyatékosság eötvös kollégium érzékenyítő program esélyteremtési civil börze