2015. sze 15.

Bionikus szemek

írta: Nyerki Emil 'Galmon'
Bionikus szemek

Avagy az ARGUS II-es szemprotézis bemutatója

Több mondás van, amely a szemmel kapcsolatos: "a szem a lélek tükre", "vigyázz rá, mint a szemed fényére" stb. Manapság egyre több ember kényszerül különböző látási korrekciókra, mint például kontaktlencse vagy szemüveg viselésére, esetleg lézeres szemműtétre. Rosszabb esetben, mint például szürke hályog esetén, mesterséges szemlencsét ültetnek be. De mégis mit lehet tenni, ha az ember valamilyen oknál fogva véglegesen elveszíti a látását, vagy esetleg vakon születik? Egész életében fehér bottal, jobb esetben vakvezető kutyával kell járnia a világban? A technika fejlődésének és a bionika mint tudományág megjelenésének hála, már a legtöbb testi hibát, sérülést ki lehet javítani. De mi is a bionika? Nehéz definiálni, általában a biológia és az elektronika szavak összerakásával magyarázzák a szót, de lényegében az ember-gép kapcsolattal foglalkozó tudományágat lehet bionikának nevezni. Vegyük példának a különböző robotizált végtagprotézist, vagy a külső vázas (exoskeleton) rásegítő rendszereket, ezeket akár nevezhetnénk elterjedtnek is. Viszont a látás egy igen bonyolult dolog, így nem volt egyszerű helyettesíteni. Július végén nagy hírverése volt annak, hogy a Second Sight cég által kifejlesztett Argus II-es típusú szemprotézisrendszert beültették egy 80 éves brit nyugdíjas szervezetébe, Ray Flynnbe, aki időskori makuladegeneráció miatt veszítette el látását.

De hogyan is működik ez a berendezés? A lényege, hogy egy szemüveget kell hordani, amelybe miniatűr kamera van beépítve. A kamera egy külső egységbe továbbítja a jelet, amely pedig átalakítja azt olyanná, amit későbbiekben a szemben lévő chip közvetlenül ki tud küldeni a retinára. Ez a jel visszakerül először a szemüvegre, ahol egy adóegység rádióhullámokkal bejuttatja a szemben lévő egységhez. Lényegében a szem körül van egy tekercs, ez fogadja a jeleket, illetve a retinán van egy chip, amely pedig a jelekből ingert generál. A chip ingerli a receptorsejteket, amelyekre rá lett építve, ennek segítségével a jel az agyban képpé alakul. Az Argus II-es nem ad még olyan tökéletes látást, mint amelyet a science-fiction filmekből megszoktunk, viszont Mr. Flynn már távolról is látja az ajtókeretet, meg tudja különböztetni a virágait a gazoktól stb. Hatalmas lépés volt az ő esete a bionikai kutatások terén, viszont minden költséget összeszámolva több mint 230 000 dollárba került, ami nagyjából 63,4 millió forintot jelent. Mint a legtöbb orvosi beavatkozás, valószínűleg a bionikus szemprotézisek is el fognak terjedni, illetve egy idő után szélesebb körbe elérhetőek lesznek a nagyobb támogatás, illetve a sorozatgyártásból adódóan alacsonyabb ár miatt.


Bár ez az első olyan műszem, amely megkapta az FDA (Food and Drug Admisitration) engedélyt, így ez lehetett elsőként forgalmazva és beültetve, de léteznek más, még kísérleti fázisban lévő protézisek is. 

Szólj hozzá

tudomány ismeretterjesztő bionika szemprotézis